Sett-beurs (28-29 februari) bereidt scholen voor op de toekomst
De vierde Sett-beurs vindt op 28 en 29 februari plaats in de Mechelse Nekkerhal. Het grootste interactieve onderwijsevent in Vlaanderen verwacht opnieuw ruim 3.000 bezoekers van leerkrachten over ICT-coördinatoren tot directies. Zij maken er kennis met de innovaties die het educatieve landschap mee veranderen.
Tot vorig jaar vond Sett plaats in Gent, nu kiest organisator Easyfairs voor Mechelen. “We merken jaar na jaar de interesse en het enthousiasme van onze bezoekers” zegt eventmanager Katinka Vandevelde. “Net als onze standhouders proberen ook wij telkens te innoveren met nieuwe zones en thema’s, om scholen zo goed mogelijk te ondersteunen. Elke onderwijsinstelling kan hier iets opsteken voor de werking, van kleuter- tot volwassenenonderwijs.”
Interactie en samenwerking
“Het is onze bedoeling om de beurs zo interactief mogelijk te maken”, gaat Vandevelde verder. “Zo kunnen onze bezoekers AI, VR, robotica, de nieuwste software en hun effect op de lessen zelf ondervinden.” Eén van de nieuwe zones op Sett is het ‘OMG-plein’, in samenwerking met Onderwijs Met Games. In mei vond het eerste OMG-festival plaats en dat event rond games en gamification krijgt een vervolg tijdens het EdTech-event in Mechelen.
Net als vorig jaar krijgen de bezoekers een idee van de ‘Toekomstklas’. Twee innoverende scholen stellen er zichzelf, en hun werking, voor. Innovation Village zet daarnaast veelbelovende EdTech-start-ups in de kijker. In het STEAM-Lab vliegen de drones en robots je (haast letterlijk) om de oren. “We hopen dat de mix van verschillende innovaties voor een positieve ervaring zorgen en hopelijk snel worden opgepikt worden. Dat is althans het doel”, aldus Katinka Vandevelde.
Vernieuwing op vele vlakken
Sett staat niet enkel voor nieuwe technologie in het onderwijs. Er is ook (veel) ruimte voor nieuwe theorieën over de manier van lesgeven. “Deze zijn even cruciaal, daarom hebben we een programma vol onderwijsexperts klaarstaan”, weet Vandevelde. Zo zal onderwijsadviseur Barend Last tijdens zijn keynote over AI ingaan op de beleidsmatige kant en bespreken hoe AI een zegen wordt voor het klaslokaal.
Tim Surma (Thomas More) zal het hebben over de rol van kennis in en voor het menselijk leren, en hoe het op een vernuftige manier de meest complexe vaardigheden mogelijk maakt. De Brit Tom Bennett (School Behaviour Adviso, VK onderwijsdepartement) benadrukt het belang van controle in een klasruimte en geeft tips gebaseerd op wetenschap en de ervaring van bewezen topleraars over de hele wereld.
LEES OOK AWARDS
Het volledige programma is te vinden op de website van Sett. De organisatie nodigde heel specifiek alle 90 Mechelse scholen uit, maar mikt tegelijk op bezoekers uit heel Vlaanderen. “De opkomst uit de verschillende provincies toont aan dat er vertrouwen is in Sett en dat we met z’n allen aan dezelfde kar trekken om het Vlaamse onderwijs naar een hoger niveau te tillen”, besluit Katinka Vandevelde.