Google rolt nieuwe maatregelen uit voor gegevensbescherming

- David Van Waeyenberghe

Met de nieuwe features krijgen Google-gebruikers meer controle over de vindbaarheid van hun persoonlijke gegevens. Tegelijk kan het IT-bedrijf notificaties sturen wanneer het persoonlijke gegevens zoals adres, telefoonnummer of e-mail terugvindt op het internet. De functie is voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Google kondigde de nieuwe gegevenstoepassingen aan in een blogpost. “Vorig jaar lanceerden we de tool ‘Results about you’ die het gemakkelijker maakt om de verwijdering aan te vragen van zoekresultaten die persoonlijke gegevens bevatten”, schrijft VP Danielle Romain. Google maakte ook een update bekend van de Search- en SafeSearch-functies. Die toepassing moet ervoor zorgen dat expliciete beelden gemakkelijker worden verwijderd of worden vervaagd.

Notificaties

Met de update aan ‘Results about you’ wil Google gebruikers meer controle gegeven over hun gegevens die overal op het net verschijnen. “Die functie is nu aanzienlijk verbeterd zodat je jouw persoonlijke gegevens kan bijhouden in Search en je gewaarschuwd wordt wanneer we deze vinden. Op die manier kan de eigenaar van de gegevens die eenvoudig laten verwijderen”, aldus Romain. “De toepassing zal de gebruiker ook waarschuwen wanneer we ‘nieuwe’ gegevens vinden.”

“In de komende dagen rollen we een nieuw dashboard uit dat gebruikers laat weten of er webresultaten met hun contactgegevens worden weergegeven op Google Search (Zoeken, red). Nadien kan de betrokken persoon snel de verwijdering van die resultaten aanvragen, in de tool zelf.” De toepassing is bereikbaar via de Google-app door op de accountfoto te klikken en ‘Resultaten over jou’ te selecteren. Opgelet, in eerste instantie is de functie alleen beschikbaar in het Engels en de VS. Andere talen en regio’s volgen later.

Google heeft ook voor Search en SafeSearch nieuwe beveiligingen toegepast. Zo kunnen gebruikers in de toekomst persoonlijke, seksueel expliciete foto’s laten verwijderen uit Google Search. Tot nu toe was er alleen een verwijderingsoptie wanneer die afbeeldingen zonder toestemming werden geplaatst, tegen de wil van de betreffende persoon dus. Nu kan een verwijderverzoek worden ingediend via een webformulier in de support-sectie van Google.

lees ook

Google maakt leren meer ‘persoonlijk’ met AI 

De internetgigant kondigde ook aan dat het de SafeSearch-functie standaard activeert. Daardoor worden aanstootgevende foto’s automatisch vervaagd in de zoekresultaten van Google. Die functie moet kinderen beschermen tegen pornografie en geweld, maar ook voorkomen dat volwassenen voor onaangename verrassingen komen te staan. De functie is ook toegepast op foto’s van slachtoffers van ongevallen of oorlogshandelingen. De functie kan worden uitgezet, maar ouders of beheerders van (school)netwerken kunnen wel verhinderen dat iemand dat zou doen.