De nieuwe Surface Laptop SE van Microsoft in competitie met Chromebooks

- Ilene Langen

Om de competitie met Chromebooks aan te gaan, kondigt Microsoft op zijn Reimagine-event een nieuwe laptop voor educatief gebruik aan: de Surface Laptop SE. De budgetlaptop maakt gebruik van het splinternieuw besturingssysteem voor het onderwijs, Windows 11 SE en begint aan een basisprijs van 249 dollar.

Microsoft brengt de nieuwe Surface Laptop SE uit, een toestel voor educatief gebruik met een basisprijs van 249 dollar. De laptops zullen gebruik maken van het nieuwe besturingssysteem voor het onderwijs, Windows 11 SE. Zo wil de gigant de concurrentie aangaan met Chromebooks en Chrome OS.

Behuizing en batterij

De laptop biedt voor zijn lage prijs een plastieken behuizing aan en een 11,6 inch-scherm met een resolutie van 1366 x 768. Daarmee is het de eerste 16:9 Surfacelaptop in meer dan zeven jaar, nadat Microsoft naar 3:2 overschakelde met de Surface Pro 3 in 2014. Het toetsenbord en de trackpad worden ook gebruikt op de Surface Laptop Go.

Surface laptop se start
Bron: Microsoft

De batterij van het toestel gaat naar eigen zeggen tot wel 16 uur mee, waardoor leerlingen makkelijk een hele schooldag kunnen overbruggen. Ook kan het toestel zowel online als offline gebruikt worden, wat de mobiliteit verhoogd.

Technische specificaties

Er zijn twee versies van het toestel beschikbaar. In de laptop zit een Intel Celeron N4020- of N4120-processor, gecombineerd met 4 of 8GB aan werkgeheugen en 64 of 128GB aan opslagruimte. Voor meer werkgeheugen en opslagruimte betaal je wel meer dan de basisprijs, namelijk 329 dollar.

Verder is de laptop uitgerust met een Intel UHD Graphics 600-chip en kan je in Teams videobellen dankzij de 720p 1-megapixel camera aan de voorkant van de laptop. Qua aansluitingen kan je kiezen tussen een USB-A- en een USB-C-poort, een barrel-DC-connector en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Daarmee is het de eerste Surfacelaptop zonder magnetische oplaadpoort.

Reparatie

Bovendien laat Microsoft scholen toe componenten in de laptop zelf te vervangen. De basis van de laptop bestaat namelijk uit standaardschroefjes waardoor beheerders makkelijk het scherm, de batterij, het toetsenbord en het moederbord eruit kunnen halen.

Reparatie is dan ook één van de grote pijnpunten van toestelbeheer in scholen. Microsoft zal daarom reserveonderdelen verkopen via geautoriseerde providers. Op die manier moeten scholen niet meer dagen of weken wachten tot een laptop opgeknapt wordt.

De Surface Laptop SE wordt begin 2022 gelanceerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Wanneer het toestel bij ons beschikbaar zal zijn, is nog niet geweten.