Signpost slaat dubbelslag: monstercontract en overname Fourcast for Education

- David Van Waeyenberghe

Signpost heeft een groot contract ondertekend met het katholiek onderwijs. De ICT-leverancier zal de komende vier jaar 450.000 laptops leveren aan de scholenkoepel. Goed voor een contractwaarde van 220 miljoen euro. Signpost slaat een dubbelslag, want het neemt concurrent Fourcast for Education over.

De krant De Tijd pakt vandaag uit met het nieuws op de voorpagina. Begrijpelijk, want Signpost vernieuwde het contract met het Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor vier jaar en 450.000 laptops. De contractwaarde van 220.000 miljoen euro is niet min. “Dit is het grootste contract van de Benelux en misschien wel in Europa”, zegt Arne Vandendriessche, CEO van Signpost in De Tijd. Met het contract blijft de ICT-groep hofleverancier van het katholiek onderwijs.

Raamcontracten

De katholieke koepel, die ruim 4.000 scholen telt, maakt wel vaker gebruik van raamcontracten via de aankoopcentrale DOKO. “Daarmee ontzorgen we onze scholen en kunnen we goede afspraken maken over de dienstverlening door de leveranciers. En we kunnen de prijs drukken”, legt woordvoerder Pieter-Jan Crombez uit. Daardoor moeten scholen zich niet bezig houden met complexe aanbestedingsprocedures.

De overeenkomst met Signpost voorziet meer dan toestellen alleen. De ICT-groep zal instaan voor het opzetten van de systemen en de herstellingen. Signpost voorziet ook een helpdesk waar de eindgebruikers, lees de ICT-coördinatoren van de scholen, terecht kunnen met problemen. “We hebben permanent 70 technici die rondrijden in Vlaanderen voor dit contract. We geven ook opleidingen voor het technisch en pedagogisch personeel”, vult Vandendriessche aan.

Overname Fourcast for Education

In die optiek is de overname van Fourcast for Education afgerond. Fourcast is specialist in het begeleiden van scholen in de digitale transformatie. Omdat Signpost er niet in slaagde om zelf die activiteit uit te bouwen, heeft het nu een meerderheidsbelang genomen in het bedrijf van Olav Adami. “Fourcast is een ijzersterk merk. Ik probeer al twee jaar om hen te overtuigen zich bij ons aan te sluiten. Nu is het eindelijk gelukt”, aldus Arne Vandendriessche.

lees ook

Lerarenbarometer geeft trends en groot werkpunt weer

Signpost neemt 75 procent van Fourcast over. De rest blijft in handen van oprichter Adami. “We konden de meerwaarde van de alliantie niet langer negeren”, aldus CEO Olav Adami. “Waar Signpost ons tegenkwam bij aanbestedingen voor pedagogische ondersteuning, verloren wij veel aanbestedingen voor hardware aan hen. We vullen elkaar perfect aan. Dat Signpost actief is in negen landen en grote Europese ambities heeft, biedt ook voor ons opportuniteiten. Ons aanbod is opgehangen aan Europese standaarden en dus meteen schaalbaar.”