Fourcast groeit uit tot platformoverschrijdende onestopshop

- David Van Waeyenberghe

Na Google beloont nu ook Microsoft de expertise van Fourcast als pedagogisch ondersteuner met een certificaat.

Fourcast, het voormalige Fourcast for Education, is een mijlpaal rijker. De scale-up en erkend Google for Education Partner ziet zijn brede expertise als pedagogisch ondersteuner van leerkrachten en scholen nu ook beloond door Microsoft. Fourcast kreeg het certificaat van Microsoft In Education Global Training Partner en zal voortaal pedagogische ondersteuning kunnen bieden ongeacht platform of technologie.

i-Learn ondersteuner

Fourcast focuste oorspronkelijk op de ondersteuning van scholen die Google for Education-tools inzetten in de klas. Vorig jaar werd het geselecteerd als grootste pedagogische ondersteuner, en privépartner, van het i-Learn platform. Dat is een veilig portaal vanuit Onderwijs Vlaanderen voor gepersonaliseerd digitaal leren in het lager en secundair onderwijs. In die opdracht toonde Fourcast dat het ook platformoverschrijdend en technologieonafhankelijk kan ondersteunen.

De ervaring en inhouse kennis is nu beloond met het certificaat van Microsoft. “De vraag in het onderwijs is enorm”, aldus Olav Adami, CEO en oprichter van Fourcast. “Veel Vlaamse scholen werken met Microsoft-tools en schreeuwen om pedagogische ondersteuning. Onze ambitie en het feit dat we nu meer dan ook platformoverschrijdend werken, zetten we kracht bij met een rebranding en een gloednieuwe website.”

Olav Adami, CEO en oprichter van Fourcast

Volgens Adami gaat het de goede kant uit met de digitalisering van het onderwijs. “Een paar jaar geleden draaide alles om de infrastructuur. Maar wat ben je met miljoeneninvesteringen in devices wanneer die niet zinvol worden ingezet in de klas? Gelukkig wordt nu steeds meer ingezet op de pedagogische ondersteuning van de leerkrachten. Dat merk je in projecten en aanbestedingen vanuit de overheid zoals het VLAIO-dossier en de ICT-bootcamps. Wij hebben sinds onze oprichting altijd ingezet op deze ondersteuning.”

Complementair, ook in het buitenland

Microsoft erkent de expertise van Fourcast. “De unieke sterkte is dat de meeste van hun mensen in het onderwijs staan of hebben gestaan. Die praktijkervaring dragen ze uit naar scholen en leerkrachten. Hun aanpak gaat bovendien verder dan de digitalisering alleen. Fourcast vertrek vanuit een totaalbenadering en maakt werk van changemanagement om de digitalisering binnen de scholen te omkaderen”, looft Kris Vande Moortel, Education Advisor bij Microsoft.

Olav Adami neemt de lof in dank aan. De komende jaren wil Fourcast vooral zijn positie als pedagogische ondersteuner in België versterken. Tegelijk kijkt het over de landsgrenzen heen. “Ons aanbod is gestoeld op het Europees Digital Competence Framework For Educators. Dus ook in het buitenland kunnen we van meerwaarde zijn. Zeker omdat veel Vlaamse EdTech-bedrijven zoals SignPost en BookWidgets internationaal doorbreken”, besluit Adami.