Kenniscentrum Digisprong organiseert infomomenten over ICT-‘bootcamps’  

- David Van Waeyenberghe

De zogenaamde bootcamps voor scholenteams, ICT-teams of leerkrachten starten met infomomenten vanaf 25 januari. Het Kenniscentrum Digisprong heeft de organisatie van de bootcamps uitbesteed aan Fourcast for Education.

Het Kenniscentrum Digisprong heeft de organisatie van de ICT-bootcamps in handen gelegd van Fourcast for Education. In oktober vorig jaar lanceerde minister van Onderwijs Ben Weyts een oproep aan kandidaat-organisatoren die een aanbod wilden uitwerken voor het basisonderwijs. Met de bootcamps, waarvoor de minister één miljoen euro opzij heeft gezet, wil het Kenniscentrum investeren in ICT-beleid en in de digitale vaardigheden van schoolteams.

Kosteloos professionaliseringstraject

Directeurs en ICT-coördinatoren die hun schoolteam of ICT-team kansen willen geven om hun competenties te ontwikkelen, surfen (na het lezen van dit artikel uiteraard) best zo snel mogelijk naar onderstaande inschrijvingslink. Dankzij de overheidsopdracht ‘Bootcamps’ kan een school een gratis ICT-professionaliseringstraject volgen. De kosten voor deze opleiding neemt het Kenniscentrum Digisprong, met steun van Europa, voor de rekening.

Om een opleidingstraject op te maken, ging het Kenniscentrum op zoek naar kandidaat-organisatoren. De overheidsopdracht bestond uit twee delen. Enerzijds de professionalisering van schoolteams om de digitale transitie in het basisonderwijs te bevorderen. Anderzijds richtte de overheidsopdracht zich tot de professionalisering van ICT-teams uit alle onderwijsniveaus, met uitzondering van het hoger onderwijs.

lees ook

36ste ICT-praktijkdag op maandag 6 februari

Fysieke en online sessies

De afgelopen jaren hebben heel wat leraren in het basisonderwijs vorderingen gemaakt in hun ICT-competenties, staat te lezen op de website van het Kenniscentrum. Toch zijn de verschillen en noden tussen leraren onderling soms groot. Met die gedachte in het achterhoofd zijn de bootcamps in het leven geroepen. Via fysieke en online sessies op maat krijgt het schoolteam de nodige ondersteuning, vertrekkend vanuit de noden van de school. Het Europees referentiekader DigCompEdu dient als leidraad.

Veel scholen maken de overgang van individuele ICT-coördinatoren naar ICT-teams. Die teams bestaan naast technische en pedagogische ICT’ers uit ICT-trekkers, mediacoaches, websitebeheerders, beleidsmedewerkers, enzovoort. Veel teams staan voor grote uitdagingen, zoals het opstellen van een doordacht beleidsplan. Om hen daarin zo goed mogelijk te ondersteunen, heeft het Kenniscentrum het tweede deel van het traject voorzien. De doelgerichte begeleiding zorgt voor de nodige competenties van het schoolteam.

Om iedereen de kans te geven zich goed te informeren, organiseren het Kenniscentrum Digisprong en Fourcast for Education verschillende infomomenten vanaf woensdag 25 januari.

Inschrijven voor één van deze infomomenten kan via deze link.