Vlaamse Scholierenkoepel organiseert ‘grootste bevraging ooit’
De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) wil weten wat er anno 2023 speelt bij de scholieren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Daarom organiseert de spreekbuis van scholieren vanaf vandaag, woensdag 8 maart, een bevraging.
De Vlaamse Scholierenkoepel ziet het groot. Ze streeft er naar om 10.000 van de scholieren te bereiken. Om daarin te slagen werkt ze samen met partners als Smartschool en doen ze een beroep op het onderwijs zelf. “De resultaten zullen gebruikt worden in een memorandum dat we volgend jaar uitbrengen”, zegt Mauro Michielsen, voorzitter van VSK. “Zo zal de stem van de leerling niet worden vergeten, in de verkiezingsprogramma’s en in het regeerakkoord. Het grootste deel van de jongeren mag immers nog niet stemmen.”
Focus op grote thema’s
‘Welke vijf dossiers moet de minister van onderwijs als eerste aanpakken?’ ‘Wat vind jij van de inspraakmogelijkheden op jouw school?’ ‘Waarover wil je meer leren op school?’ Dit zijn slechts enkele vragen die in de brede enquête aan bod komen. De Vlaamse Scholierenkoepel focust daarbij op zeven grote thema’s: Inspraak van scholieren, betaalbaar onderwijs, de leerstof die aan bod komt, welbevinden, leerkrachten, diversiteit en de ideale school. Stuk voor stuk thema’s waar scholieren van wakker liggen, volgens VSK.
“We willen het grootser dan ooit aanpakken”, gaat Michielsen verder. “Onze ambitie is om maar liefst 10.000 ingevulde vragenlijsten te verzamelen. Enkel zo weten we wat scholieren anders willen zien in het onderwijs. In 2024 vinden verkiezingen plaats. Honderdduizenden jongeren kunnen daar helaas geen stem uitbrengen. Wij willen naar de scholieren luisteren, om te horen wat zij belangrijk vinden. Hun input gebruiken wij in ons memorandum, waarin onze dromen en wensen staan naar de nieuwe minister van onderwijs.”
lees ook
Vlaamse Scholierenkoepel vraagt maatregelen tegen stijgende schoolfactuur
Prijzen te winnen
De grote bevraging start op woensdag, 8 maart. Alle scholieren die Smartschool gebruiken kunnen die dag vanuit het portaal eenvoudig doorklikken. Scholieren die geen Smartschool gebruiken, kunnen uiteraard ook deelnemen aan de bevraging, via dit formulier. De jongeren hebben tot en met 16 april de tijd om hun stem te laten horen. Het gaat om een grondige enquête die volgens de organisatoren tussen de vijf minuten en een halfuur in beslag neemt.
De bevraging bestaat uit zeven grote thema’s. Per ingevuld thema kunnen de deelnemende jongeren prijzen winnen, van filmtickets en hoofdtelefoons tot een vorming rond leerlingenparticipatie op de school. Na elk ingevuld thema kan de leerling kiezen om verder te gaan of om de bevraging te stoppen.