Uitgeverij Averbode lanceert digitaal leerplatform Disco

- Jeroen Langendam

Uitgeverij Averbode introduceert digitaal leerplatform Disco

Vorige week maakte VAN IN bekend 1,1 miljoen euro te investeren in verdere verbeteringen van haar online leerplatform Diddit. Deze week komt Uitgeverij Averbode met soortgelijk nieuws. De uitgeverij introduceert vandaag het platform “Disco”.

Het nieuwe digitale leerplatform richt zich op scholen in het basis- en secundair onderwijs en wil 3.000 Vlaamse scholen een “digitaal alternatief voor papieren invulboeken” bieden.

Leerkrachten hebben op leerplatform Disco een digitale kluis waarin ze al het lesmateriaal kunnen bewaren en van waaruit ze het kunnen publiceren in een oefenbibliotheek. Leerlingen kunnen via laptop, smartphone of tablet inloggen op deze oefenbibliotheek om in eigen tempo met de oefeningen en spelletjes aan de lesstof te werken. Zo biedt het Grote Revolutiespel (een soort levend Stratego) een leuke kans om de belangrijkste personages uit deze belangrijke historische periode te leren kennen.

Eerste stap

Uitgeverij Averbode is niet de eerste partij die een digitaal leerplatform lanceert, maar het bedrijf pakt het met leerplatform Disco gelijk goed aan: alle werkboeken voor alle leerlingen (van eerste klas lager onderwijs tot zesde leerjaar middelbaar) wordt een e-book.

Inge Vander Velpen, Business Director bij Uitgeverij Averbode: “Met deze investering willen we de traditionele invulboeken en oefeningen in een nieuw jasje steken. We kunnen er niet omheen dat de digitalisering in de Vlaamse scholen volop aan de gang is. Toch blijkt uit recente cijfers dat amper 1 op de 7 middelbare scholen een digitaal alternatief heeft voor zijn papieren lesmateriaal.”

Wat Vander Velpen betreft komt hier verandering in: “Uiteindelijk willen we de leerlingen in zo’n 3.000 Vlaamse scholen digitaal laten leren.”

Adaptief leren met Disco

Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de digitale oefenbibliotheek waarmee leerlingen op eigen tempo en niveau kunnen leren. Het platform evalueert in real-time hoe goed leerlingen de stof beheersen en bepaalt op basis van de uitkomsten welke (herhalings-)oefeningen worden aangeboden.

Vander Velpen: “We hebben dit platform ontwikkeld omdat we merken dat er een individuele aanpak in klassen nodig is: sommige leerlingen zijn sterk, anderen zwakker. Tijdens de klassikale les hebben leerkrachten geen tijd om evenveel aandacht te spenderen aan de talenten van ieder kind. Met Disco lukt dat wel, want de kinderen gaan op hun eigen tempo aan de slag.”

Door sterk in te zetten op game-based learning wil Uitgeverij Averbode het leren weer leuk maken.

Ook nog op papier

Scholen hoeven niet bang te zijn dat de introductie van leerplatform Disco betekent dat ze gedwongen worden sneller te digitaliseren dan ze zouden willen, want Uitgeverij Averbode blijft papieren lesmaterialen leveren. Vander Velpen: “We kiezen resoluut voor een een mix van print en digitaal, omdat dit inspeelt op de noden van leerkrachten die alsmaar meer coaches van de jongeren worden tijdens het leerproces.”

Vanaf september

Leerplatform Disco gaat aan het begin van het nieuwe schooljaar live. Vanaf september kunnen leerlingen en leerkrachten inloggen. Dit kan via Smartschool, of via Disco.