Smartschool Live goed voor meer dan 80.000 online oudercontacten

- Cédric Van Loon

De voorbije week hebben heel wat scholen gebruik gemaakt van SmartSchool Live om digitale oudercontacten te houden. Tot en met 1 juli werden er meer dan 80.000 oudercontacten virtueel georganiseerd, goed voor 134.807 ouders. Dat cijfer kan nog hoger klimmen met oudercontacten die tot op vandaag staan gepland.

Vlak voor de sluiting van de scholen omwille van het coronavirus midden maart lanceerde Smartschool de module Smartschool Live. Hiermee kon er online contact worden gemaakt tussen leerkrachten en leerlingen. Met de nieuwe oplossing wil de softwarefabrikant grootmachten als Google Meet, Microsoft Hangouts, Cisco Webex of Zoom beconcurreren.

Via de module ‘oudercontact’ in Smartschool kunnen ouders handig online een afspraak maken met een leerkracht of de schooldirecteur zelf. Je kan al langer digitaal afspraken inplannen, maar dankzij SmartSchool Live kunnen die afspraken voor het eerst ook virtueel plaatsvinden.

Meer comfort voor ouders

Volgens Smartschool worden dankzij deze methode oudercontacten iets meer gespreid in de tijd. De cijfers tonen dat , ook al blijft er traditioneel nog altijd wel een grote piek op 29 en 30 juni.

Voor ouders is een online gesprek handiger omdat een verplaatsing naar de school niet langer nodig is. Er zijn geen wachtrijen meer op school en tussen meerdere oudercontacten kunnen ouders iets anders thuis doen in plaats van terplekke wachten. Wie dat wil, kan de leerling ook betrekken in het gesprek.

Hogere kosten, nieuwe prijzen

Smartschool Live is beschikbaar als app en via de webbrowser, waardoor het op alle devices bruikbaar zou moeten zijn. Het platform werd bij de lancering gratis beschikbaar gesteld. Eind vorige week raakte bekend dat de Live-functionaliteit definitief gratis blijft, maar dat andere modules scherp in prijs stijgen.

Volgens Smartbit, het bedrijf achter Smartschool, verhoogden de hardware-, infrastructuur- en netwerkkosten tijdens de coronaperiode (midden maart tot vandaag) tot 800.000 euro. Het klopte al bij de Vlaamse regering aan voor hulp en krijgt die ook met een beloofde bijdrage van 200.000 euro. Het overige wordt komend schooljaar verrekend in de diverse modules.