Smartschool Live: online leren voor basis- en secundair onderwijs

- Jeroen Langendam

Foto: Smartschool.be

De Vlaamse federale overheid heeft scholen de opdracht gegeven massaal in te zetten op leren op afstand. Smartschool Live (van Smartbit) is één van de antwoorden die het bedrijfsleven biedt.

Een paar dagen geleden schreven we al dat de sluiting van scholen vanwege corona ruimte zou bieden voor innovatie.  Dat het zó snel zou gaan, hadden we niet voorzien. Want behalve Wooclap komt ook het bedrijf Smartbit met een digitaal platform. Hun platform, Smartschool Live, richt zich op realtime afstandsonderwijs voor het basis- en secundair onderwijs.

Smartbit kondigde haar nieuwe platform voor leren op afstand aan kort nadat de federale overheid de nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona aankondigde. Het bedrijf belooft dat het nieuwe online platform ertoe zal bijdragen dat het effect van de schoolsluiting zoveel mogelijk zal worden verzacht. Leerachterstanden zullen tot een minimum worden beperkt.

Wat kan er allemaal met Smartschool Live?

Smartschool Live ziet er op het eerste gezicht veelbelovend uit. Leerkrachten kunnen hun scherm delen met leerlingen en live met hen communiceren via de webcam. Ook kunnen ze op het scherm aantekeningen maken om hun uitleg te illustreren. Smartschool Live is geen éénrichtingsverkeer, want dankzij de chatfunctie kunnen kinderen reageren, discussiëren en vragen stellen.

Smartschool is beschikbaar als app en via de webbrowser, waardoor het op alle devices bruikbaar zou moeten zijn. Het platform wordt bovendien gratis ter beschikking gesteld.