#safestival brainstormt met jongeren over veilig en inclusief metaverse

- David Van Waeyenberghe

Het project brengt jongeren samen om te praten en brainstormen over hoe zij de virtuele wereld zien en beleven. Plan International Belgium, de motor achter het project, kiest heel specifiek voor jongeren omdat zij als geen ander in contact (zullen) komen met de metaverse.

Plan International België werkt het project uit met Universiteit Antwerpen, yondr en De Aanstokerij, met de steun van de Vlaamse overheid. Aanleiding was het virtuele Roblox-concert van Camille waar zich maar liefst 80 000 deelnemers verzamelden. “Hoewel de metaverse heel wat voordelen en kansen met zich meebrengt, zoals toegankelijkheid en verbinding met elkaar, zijn er toch ook risico’s waar we goed over moeten nadenken”, legt Flore De Witte van Plan International België uit.

Nadenken over online veiligheid

Cyberpesten, intimidatie en discriminatie zijn slechts enkele voorbeelden van gevaren die zich kunnen voortzetten in de metaverse. “Omdat deze virtuele wereld door games als Fortnite en Roblox voor jongeren geen onbekende is, willen we hun input voorop zetten. Hoe denken zij over online veiligheid? Hoe kunnen we gevaren in de metaverse tegengaan? Op een speelse en leerrijke manier willen we met deze jongeren brainstormen over een veiliger en inclusiever metaverse.”

De bedoeling van de brainstormsessies (vier in totaal) is onder andere een online tool. “Dat zou een ‘booth’ kunnen zijn op een online event. Daarnaast willen we met de informatie van de jongeren aan de slag door concrete aanbevelingen uit te werken waar de overheid dan mee verder kan”, gaat Flore De Witte verder. “Ons doelpubliek zijn jongeren tussen 12 en 18 jaar. We denken op een spelende manier na over (gender) veiligheid op online events, pesten, cybercriminaliteit, enzovoort. Dat doen we onder meer door gebruik van VR-brillen.”

lees ook

Cyberheldin Ella maakt kinderen digitaal weerbaarder 

Vier bijenkomsten

Plan International zoekt jongeren die graag rondneuzen in de virtuele realiteit. Jongeren die tijdens of na een schooldag al eens platformen zoals Roblox, Minecraft, Sims, Fortnite,… bezoeken. Gedurende vier bijeenkomsten tussen mei en november zullen de jongeren aan de praat geraken met Plan International en partners. De events vinden plaats online, in Brussel én in de metaverse (afhankelijk van de toegankelijkheid van de jongeren).

Plan International België roept ICT-coördinatoren en IT-leerkrachten op om hun leerlingen warm te maken voor het project #safestival. Deelnemen is gratis, zelfs de verplaatsingskosten worden door de organisatoren voor de rekening genomen. Inschrijven kan via dit formulier tot uiterlijk 30 april.