Gratis programmeerspel Rabbids Coding van Ubisoft is nu uit

- Cédric Van Loon

Rabbids Coding werd ontwikkeld voor leerlingen en gamers vanaf 7 jaar. Ubisoft, bekend van Assassin’s Creed en Rainbox Six, gebruikt de komische Rabbids reeks om spelenderwijs programmeren te leren in een gratis spel op Uplay voor Windows-pc’s.

Het spel is eenvoudig in zijn opzet: spelers selecteren een stukje code uit een menu, slepen die in het spelveld en rangschikken die in de juiste volgorde om instructies te triggeren. Wanneer je een fout hebt gemaakt, kan je andere stukjes code nemen of stukken herschikken en opnieuw proberen.

Rabbids Coding bevat 32 levels dat diverse aspecten van coderen uitlegt, zoals loops en conditions. Jongeren leren niet alleen de basis van programmeren, maar ontwikkelen ineens ook een goed gevoel wat betreft economisch coderen. “Hoe korter en efficiënter de code, hoe meer punten je kan verdienen”, aldus Ubisoft.

Geen constante supervisie nodig

Het spel heeft geen constante supervisie of instructies nodig van de leerkracht. Het laat de leerlingen toe om zelfstandig te leren op hun eigen tempo, ongeacht welke leeftijd. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je nog lang spelen in de sandbox omgeving waar je zoveel je maar wil kan experimenteren met instructies en bijhorend resultaat.

Rabbids_coding

Ubisoft stelt de software gratis beschikbaar voor scholen via zijn Uplay portaal. Wie graag het spel wil uittesten, kan hier terecht. Enige vereiste is een Windows-pc en de Uplay client die je moet downloaden om het spel te starten.

Eind september analyseerden we de impact van educatieve games binnen de school. Gamification en game-based learning zijn hot. Veel onderwijsprofessionals zien educatieve games als een welkome aanvulling op de lesstof, al weet niet iedereen precies hoe games in het curriculum ingepast moeten worden.