Nieuwe startup VR-SPACES biedt online 3D-leslokaal

- Jeroen Langendam

De Nederlandse startup VR-SPACES wil het online onderwijs een stevige upgrade geven. Door green screen te combineren met de laatste VR-technologie moet online onderwijs “als echt” ervaren worden.

Sinds begin vorig jaar is het onderwijs drastisch veranderd. Toen we noodgedwongen begonnen met online onderwijs gebruikten we hiervoor tools die daar eigenlijk niet op berekend waren. Door allerlei tools en apps te combineren slaagden onderwijsprofessionals er –tot op zekere hoogte- in om ook online goede lessen te verzorgen

Grote softwarebedrijven als Microsoft (Teams en Classroom) en Google (Google Classroom) reageerden snel op de eisen van de nieuwe realiteit. Ineens was het niet alleen het bedrijfsleven dat ze moesten ondersteunen. Ze luisterden naar onderwijskundigen en slaagden er in hun producten beter af te stemmen op wat het onderwijs nodig heeft.

Startups willen onderwijs veroveren

Het zijn echter niet alleen de grote bedrijven die de huidige crisis als kans zien. Er zijn ook nieuwe initiatieven opgedoken. De Nederlandse startup VR-SPACES, opgericht door Johan Jongkind, is zo een nieuwkomer die meent dat er meer mogelijk is.

Jongkind: “Online lesgeven met een videoconferentie-oplossing is niet optimaal. Er is gewoon te weinig schermruimte voor de leraar, de leerlingen, het presentatiescherm èn alle interactieve elementen. Met onze Virtual Classroom komt iedereen in een virtueel gecreëerd klaslokaal. Daarin kan de trainer op een veel realistischere manier de training geven en de interactie aangaan met zijn studenten.”

‘Zoom is ouderwets’

VR-SPACES wil de plek innemen van tools als Zoom en Teams. De oprichter denkt dat de toekomst behoort aan online 3D-leslokalen. Jongkind: “Nieuwe Virtual Classroom maakt het geven van trainingen via Zoom, Teams of webinars in één keer ouderwets”.

De software van VR-SPACES draait gewoon in de browser, een VR-bril is dus niet nodig. Door de 3D-omgeving heeft de leerkracht meer middelen tot zijn beschikking, zoals verschillende presentatieschermen en allerlei tools om interactie te bevorderen.

Hoe betaalbaar is VR-SPACES voor het onderwijs?

Omdat de software geheel in de cloud draait is geen investering in hardware nodig, afgezien van een bedrag van ongeveer € 350 voor een greenscreen en Logitech BRIO Webcam.

Scholen en opleiders betalen via een abonnement voor de afgenomen diensten. Het goedkoopste abonnement kost € 69/maand. Je kunt dan maximaal 15 lessen geven voor 10 leerlingen per keer.

Deze beperkingen zijn voor het onderwijs te groot. Helaas blijkt ook de duurste abonnementsvorm (€ 299/maand)maximaal 15 leerlingen tegelijk tot de klas toe te laten. Het bedrijf biedt wel een Virtual Classrooom Enterprise op maat aan. Onduidelijk is wat de bijbehorende kosten en voorwaarden zijn.

Niet de enige

VR-SPACES is niet de enige startup die het onderwijs wil veroveren met een 3D-klaslokaal. Het project vertoont veel overeenkomsten met Frame VR waar we eind januari aandacht aan besteden.

Er zijn ook verschillen. Opvallendste verschil is dat VR-Spaces gebruik maakt van green screens. Daardoor krijgen leerlingen geen les van een computer animatie. In plaats daarvan zien ze het bekende gezicht van hun leerkracht in een digitale omgeving.

VR maakt groeispurt door

De opkomst van startups zoals VR-SPACES maakt wel duidelijk dat VR een groeispurt lijkt door te maken. Of het gaat aanslaan zal de toekomst uitwijzen. We zullen de ontwikkelingen in ieder geval met grote interesse volgen.