Classroom van Microsoft meer toegankelijk met nieuwe updates

- Jeroen Langendam

Foto: MicroSoft News Center

Microsoft heeft een aantal updates uitgebracht om de inclusiviteit van haar onderwijsproduct Classroom te vergroten.

Microsoft besteedt veel moeite aan het inclusief maken van haar onderwijsproduct Classroom. Voor het bedrijf ligt het voor de hand dat elk kind de kans moet krijgen zich te ontwikkelen, ongeacht afkomst, sociaal-economische status of fysieke beperkingen. De software-ontwikkelaar heeft onlangs een aantal nieuwe features toegevoegd aan Classroom, om dit doel dichterbij te brengen: een Wiskunde-assistent.

Video: Microsoft over inclusief onderwijs

Wiskunde assistent in Classroom

In Microsoft One Note Online is een ‘Math Assistant’ (Wiskunde assistent) toegevoegd. Deze assistent genereert online oefeningen die lijken op de opdrachten waar de leerling of scholier mee aan het werk is. De nieuwe opgave wordt weergegeven als een formulier dat direct in OneNote wordt ingevoegd. Daardoor kan de leerling zelfstandig net zoveel oefenen als nodig is om de wiskundestof onder de knie te krijgen.

Ook heeft Microsoft een aantal handige tools toegevoegd die docenten helpen om wiskunde-opdrachten te verzinnen die inclusiever zijn dan de ouderwetse opgaven. De opdrachten houden rekening met verschillen in culturele achtergrond, taalachterstanden, maar ook met leerlingen met dyscalculie. Microsoft heeft een handige interactieve video gemaakt waarmee je precies kunt zien hoe het bedrijf wiskundelessen voor elke leerling toegankelijk maakt.

Communiceren in elke taal

Inclusiviteit gaat niet alleen om handige hulpmiddelen in de les, het gaat ook om hoe je communiceert. Daarom heeft Microsoft een handige interactieve gids uitgebracht voor inclusieve communicatie.

In deze gids zet het bedrijf alle hulpmiddelen op een rijtje die leerkrachten helpen om effectief te communiceren met ouders en leerlingen van elke afkomst. Voorbeelden van functies die aan bod komen zijn Live opmerkingen, ondertiteling en vertaling in PowerPoint. Deze vertalingen worden real-time gemaakt door Microsofts eigen vertaalsoftware.