Microsoft zet in op ondersteunende tools

- Jeroen Langendam

Tijdens ISTE 2019 toonde Microsoft een aantal aangekondigde educatieve tools voor leerkrachten en leerlingen. Duidelijk is dat Microsoft groot inzet op het ondersteunen van leerlingen met een speciale behoefte, zoals dyslecte of slechtziende leerlingen.


Niet alleen Epson kwam op ISTE 2019 met een aantal nieuwe producten, ook Microsoft doet van zich spreken. Tijdens de conferentie demonstreerde de software ontwikkelaar een aantal tools waarmee Microsoft hoopt marktaandeel in het onderwijs te veroveren. Omdat volgens Microsoft in 72% van de klassen leerlingen zitten met een speciale onderwijsbehoefte, zet Microsoft zwaar in op hulpmiddelen om het deze kinderen makkelijker te maken om mee te komen met de rest van de klas.

Immersive Reader gelinkt aan Minecraft

Immersive Reader is een tool waarmee leerlingen kunnen oefenen met hun taalvaardigheid. Hoewel deze tool is ontworpen voor dyslectische kinderen is hij ook nuttig voor andere kinderen die een nieuwe taal leren. Deze tool heeft een paar upgrades gekregen, waaronder de volledige integratie met Minecraft Classroom waarover we al eerder schreven.

De Immersive Reader wordt ook beschikbaar als Azure Cognitive Service, waardoor aanbieders van thirt-party apps dit hulpmiddel ook kunnen integreren in hun app.

Narrator voor slechtziende leerlingen

Microsofts schermlezer (Narrator) wordt voorzien van nieuwe voorleesstemmen in meer dan 50 verschillende talen. Het downloaden van language packs is niet meer noodzakelijk, waardoor deze tool voor slechtziende leerlingen iets eenvoudiger te gebruiken is.

Teams for Education voor makkelijker contact

Met Teams for Education, een aangepaster versie van haar chatdienst, wil Microsoft de interactie tussen leerkrachten en leerlingen vergroten. Ook de samenwerking tussen leerlingen onderling moet hierdoor makkelijker worden. Een van de nieuwe functies die worden geïntroduceerd is de ‘Share to team’ knop, waarmee docenten heel eenvoudig lesmateriaal met de hele groep kunnen delen.

Andere toevoegingen helpen om huiswerkopdrachten te monitoren, een cijferlijst en een importfunctie voor OneNote content.

Leren presenteren met PowerPoint

PowerPoint wordt uitgerust met een nieuwe PowerPoint Presenter Coach. Dit is volgens Microsoft een nieuwe on-screen hulpgids om leerlingen te helpen om een goede presentatie op te zetten.

De Presenter Coach zal onder meer advies geven op het gebied van tempo, taalgebruik en beknoptheid.