Epson komt met nieuwe laser projectors voor onderwijs

- Jeroen Langendam

Tijdens de ISTE 2019 heeft Epson een aantal nieuwe laser projectors onthuld die –elk op hun eigen manier- interessant kunnen zijn voor onderwijsinstellingen.

Onlangs vond in Philadelphia (VS) de International Society for Technology in Education (ISTE) 2019 plaats. Op deze jaarlijkse conferentie worden de nieuwste ontwikkelingen en gadgets voor het onderwijs gedemonstreerd. Een van de partijen die op deze beurs aanwezig was, was Epson. Zij presenteerden een aantal laser projectors die voor scholen interessant kunnen zijn.

BrightLink 1485Fi – een smartboard zonder PC

Zelf noemt Epson deze laser projector ‘de ultieme productiviteits- en samenwerkingstool voor klaslokalen en vergaderruimtes’. De 1485Fi heeft een resolutie van 1080p Full HD, ook als 16:6 breedbeeld, en levert in totaal 5000 lumen. Met deze laser projector kan elk vlakke oppervlakte worden veranderd in een smartboard, wat onderwijzenden veel flexibiliteit oplevert.

Het is nog onduidelijk wat de BrightLink gaat kosten.

Powerlite L610U – laser projectors voor middelgrote lokalen

De L610U is een compacte laser projector. Deze beamer kan draadloos worden verbonden met een groot aantal apparaten en levert een lichtsterkte (wit of kleur) van 6000 lumen.

Een nadeel is wel dat de L610U het vooral goed doet in kleine en middelgrote lokalen. In de grotere collegezalen slaagt dit apparaat er niet goed in om een voor iedereen leesbaar beeld te projecteren.

De L610U kost ongeveer $ 3.500

Lightscene – veelzijdige projector met een prijskaartje

Lightscene is een buitenbeentje in dit rijtje. Interactie met Lightscene is niet mogelijk, waardoor hij in een lessituatie minder waardevol is. Deze laser projector is dan ook niet zozeer bedoeld voor in het klaslokaal, maar is volgens Epson bedoeld om ’tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar ‘digital signage’.

Doordat de laser projector 360 graden kan draaien, ziet Epson dit apparaat als een handige tool om bezoekers de weg te wijzen.

Prijzige gadget

Een groot nadeel van de Lightscene zijn de kosten. Met een prijskaartje van ruim $ 2.500 is te betwijfelen of scholen massaal besluiten afscheid te nemen van de ouderwetse bordjes en banners. Lightscene is vooralsnog voornamelijk interessant voor commerciële partijen. Mogelijk dat grootschalige adoptie in het bedrijfsleven van deze technologie leidt tot een dalende prijs, waardoor het ook voor het onderwijs interessant wordt.

Ook promotioneel kan de lightscene goede diensten bewijzen. Waar vroeger op een open dag de conciërge op zoek ging naar de banners, kan met de Lightscene een dramatischer effect worden opgeroepen, bijvoorbeeld door promotiefilmpjes door het hele gebouw te projecteren.

Veel nieuw, niet altijd bruikbaar

Het belangrijkste doel van standhouders op een conferentie is te laten zien wat ze allemaal kunnen. Daarin is Epson op ISTE 2019 geslaagd. Hoewel de diverse innovaties interessant zijn om te zien, zijn ze voor de onderwijspraktijk van wisselende waarde.