100 miljoen onderwijsgebruikers voor Microsoft Teams

- Jeroen Langendam

Door covid is het gebruik van Microsoft Teams in het onderwijs sterk toegenomen. Het begin van dit schooljaar leverde een enorme instroom nieuwe gebruikers op.

Microsoft is absoluut niet het eerste softwarebedrijf dat dankzij covid-19 een groeispurt doormaakt. Partijen als Google Classroom en –dichter bij huis- Bingel gingen de softwarereus voor.

De cijfers die Microsoft bekendmaakte over het gebruik van Teams onder studenten zijn echter van een heel andere orde. Volgens het bedrijf wordt Microsoft Teams inmiddels gebruikt door meer dan 100 miljoen studenten.

Opvallend: de start van het nieuwe schooljaar zorgde voor een enorme golf nieuwe gebruikers, want in augustus 2020 waren het er nog “maar” 70 miljoen. Dit lijkt erop te duiden dat scholen massaal hebben gekozen de zomervakantie te gebruiken om Microsoft Teams te implementeren.

Ook de andere onderwijsproducten van de Amerikaanse leverancier zitten in de lift. In totaal bedient Microsoft met haar onderwijsproducten 200 miljoen educatieve gebruikers. Dit zijn studenten, onderwijskrachten en onderwijsondersteunend

Microsoft voelt concurrentie Chromebooks

Toch is niet alles koek en ei voor de softwaregigant. De softwareontwikkelaarvoelt vooral de concurrentie van Chromebooks die, zo geeft het bedrijf toe, goedkoper en makkelijker te beheren zijn. Door zelf laptops te ontwikkelen die op het onderwijs gericht zijn, hoopt Microsoft de uitdaging aan te kunnen gaan. Ook heeft het bedrijf goede hoop dat de geplande lancering van Windows 10X, dat e veneens speciaal is ontwikkeld voor het onderwijs, helpt om marktaandeel terug te veroveren.