Google Classroom massaal gedownload, ‘liever corona-vakantie’

- Jeroen Langendam

Ondanks dat ze massaal de Google Classroom-app downloaden hebben leerlingen liever corona-vakantie.

Google Classroom bestaat al een tijdje. Maar dankzij de corona-crisis (COVID-19) maakt deze dienst een enorme groeispurt door. Leerlingen hebben echter liever corona-vakantie.

Google Classroom is een clouddienst die onderwijstools beschikbaar stelt, zowel via het web als in een eigen app. Google lanceerde de webdienst in 2014 en kwam in 2015 met een app. Behalve de gebruikelijke Google-diensten (Drive, Docs, Sheets, Slides, Gmail, Calendar) omvat Google Classroom ook speciale onderwijsproducten, zoals ondersteuning bij het maken van toetsen.

Sinds de introductie groeide Google Classroom gestaag, waarbij vooral de webversie populair was. Maar nadat in een groot aantal landen scholen werden gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan is de vraag naar de Google Classroom app explosief toegenomen.

De app, die nooit in de top 100 heeft gestaan, stond vorige week in de Verenigde Staten ineens op een vijfde positie. IN totaal is de app al meer dan 50 miljoen keer gedownload.

Doelgroep: liever corona-vakantie

De populariteit moet echter niet worden verward met liefde, want het lijkt erop dat leerlingen de app alleen downloaden omdat het echt moet.  De Engelse krant “The Telegraph” publiceerde dat leerlingen de app massaal een slechte review op ge app geven, in de hoop dat de app uit de App store verwijderd wordt. Aangezien de app van Google is, is de kans op succes –in ieder geval voor de Android versie- nihil. “Laat ons van onze corona-vakantie genieten”, schrijven de leerlingen in hun reviews.

Leerlingen blijken –verrassend genoeg- eigenlijk liever gewoon thuis te zitten gamen dan afstandsonderwijs te volgen.