Microsoft Teams zet iedereen samen in één virtueel klaslokaal

- Dries Cludts

Microsoft introduceert enkele grote nieuwe updates voor Teams, met als doel om virtuele interacties “natuurlijker, interactiever en menselijker” te maken. Daarbij valt vooral de nieuwe ‘Together Mode’ op, die deelnemers aan een videogesprek virtueel in dezelfde ruimte plaatst.

Als het van de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) afhangt, is deeltijds afstandsonderwijs na de zomer een blijvertje in het secundair onderwijs. Ook experts verwachten dat we evolueren naar een vorm van hybride onderwijs, dat deels in de klas en deels online plaatsvindt.

Dat vereist geschikte tools om onderwijs op afstand op een aangename manier mogelijk te maken. Microsoft zag het succes van zijn Teams-software de voorbije maanden enorm toenemen, zowel bij bedrijven als in de klas, en blijft in snel tempo nieuwe functies toevoegen om virtuele bijeenkomsten “natuurlijker, interactiever en menselijker” te maken.

Together Mode

Zo maakt het bedrijf komaf met de videokaders die iedereen in zijn eigen hokje isoleert, met de introductie van de nieuwe ‘Together Mode’. De functie maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om personen uit hun eigen omgeving te snijden en samen in een virtuele ruimte te plaatsen, zoals bijvoorbeeld een auditorium.

Het ziet er in eerste instantie wat gimmicky uit, maar volgens verschillende journalisten die de nieuwe weergave reeds konden testen, neemt het veel van de visuele afleiding weg, waardoor het bijvoorbeeld makkelijker is om lichaamstaal van anderen op te pikken. Dat zou uiteindelijk tot een meer natuurlijke interactie moeten leiden.

De Together Mode wordt op dit moment uitgerold en is vanaf augustus algemeen beschikbaar voor alle Teams-gebruikers, zodat iedereen er gebruik van kan maken wanneer het nieuwe schooljaar in september begint.

Dynamische weergave

Microsoft blijft ook verder sleutelen aan de klassieke weergave mét videokaders. Het lanceert een dynamische weergave die eveneens gebruik maakt van AI, ditmaal om de layout van het scherm te optimaliseren, zodat gedeelde content en deelnemers op de best mogelijk manier worden weergegeven. Daarnaast krijg je ook zelf de controle in handen om de weergave aan te passen aan je specifieke voorkeuren en behoeften op elk moment.

Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van groepswerken. Een groepje leerlingen kan samen met hun voorbereide slides prominent in beeld worden gebracht, zodat de leerkracht en de rest van de klas de presentatie goed kan volgen.

De dynamische weergave bouwt voort op enkele aanpassingen die Microsoft vorige maand reeds aankondigde. Toen werd het aantal zichtbare deelnemers tijdens een meeting uitgebreid van 9 naar 49, en werden zogenaamde ‘Breakout Rooms’ voorgesteld, die later dit jaar aan de software worden toegevoegd. De Breakout Rooms maken het mogelijk om de klas tijdens een videomeeting in kleinere groepen op te splitsen, zodat leerlingen in groepjes kunnen samenwerken om nadien hun werk aan de hele klas te presenteren.

De ‘Together Mode’ en dynamische weergave zijn de meest opmerkelijke nieuwigheden die Microsoft deze week heeft onthuld, maar niet de enige. Zo wordt onder meer ook het maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek opgetrokken tot 1.000. Techzine.be heeft het hele overzicht, voor wie geïnteresseerd is.