Microsoft Teams: meer functies voor onderwijs
Tot een paar maanden geleden had bijna niemand van Microsoft Teams gehoord, maar door COVID-19 is het onderwijs massaal overgestapt op Teams. Microsoft komt nu met nieuwe functionaliteiten.
Vanwege de Corona-pandemie is de digitalisering van het onderwijs de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt. Ging het vóór de lockdown vooral over het gebruik van een app om de lessen boeiender te maken, een nieuw LMS om de leerlingen beter te kunnen volgen, of het invoeren van een elektronische leeromgeving (ELO) voor het delen van opdrachten en documenten. Maar ineens werden zelfs de lessen digitaal!
Deze omslag kost moeite, maar dankzij tools als Microsoft Teams houdt het onderwijs het hoofd boven water. Ook voor Microsoft is het wennen, want Teams werd in het onderwijs amper gebruikt, en dan nog vooral achter de schermen. Bijna van de een op de andere dag zag Microsoft 150 miljoen nieuwe gebruikers. Allemaal onderwijs-gebruikers die andere behoeftes hebben dan bedrijven.
Microsoft voerde daarom een bevraging uit onder de 500 leden van de Microsoft onderwijs-community. Daaruit kwam naar voren dat behoefte bestaat aan instrumenten om leerlingen actiever bij de les te betrekken. Omdat ook volgend schooljaar een groot deel van het onderwijs online zal plaatsvinden, komt de software-ontwikkeling met nieuwe functies.
Meer video in Microsoft Teams
De meest zichtbare verandering is dat je vanaf eind juni 2020 videovergaderingen kunt houden met meer dan 9 (zichtbare) deelnemers. Door het aantal schermen te verhogen naar 49 deelnemers wordt het technisch mogelijk om al je leerlingen te volgen.
Ook is er een nieuwe functie om de klas te verdelen in subgroepen, zoals de Breakout rooms die concurrent Zoom al langer aanbiedt. De Breakout Rooms, die bij Microsoft Teams dezelfde naam hebben, komen aan het eind van 2020 beschikbaar.
Ook bevat het nieuwe Microsoft Teams een aantal functies die de online veiligheid vergroten, zoals een blokkade op het openen van sessies zonder aanwezige leerkracht. Een andere nieuwe functie geeft de leerkracht controle over wie in de bijeenkomsten aanwezig mogen zijn. Beide functies voorkomen pesterijen en ander kliergedrag.
Met deze nieuwe functies laat Microsoft zien dat het bedrijf het onderwijs serieus neemt. Maar, heel eerlijk, laten we hopen dat we het niet zo vaak meer nodig zullen hebben.