Microsoft Teams: meer leren zodat je in 2021 kunt schitteren

- Jeroen Langendam

Veel scholen zijn overgestapt op Microsoft Teams. Met de volgende hulpbronnen leer je hoe je deze tool het beste kunt gebruiken.

Werkt je school of onderwijsinstelling met Microsoft Teams? Dan zul je de basis inmiddels wel redelijk goed in de vingers hebben. Maar Teams is enorm veelzijdig. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van de vele hulpbronnen die Microsoft biedt om de educatieve variant van Teams volledig te leren kennen.

Voor leerkrachten die met Microsoft Teams leren werken

Als leerkracht ken je het geheim achter een goed proefwerk-cijfer: herhalen, herhalen, herhalen. Dat geheim kun je ook toepassen op jezelf;  het kan geen kwaad om af en toe de basis te herhalen. Ga hiervoor naar de Introductie-pagina van Microsoft Teams.

Handig naslagwerk

Altijd handig: een overzicht met de belangrijkste functies, zodat je ook in de klas snel kunt nakijken hoe iets ook alweer moest. Microsoft heeft een drietal PDFs gemaakt die je kunt downloaden en uitprinten als spiekbriefje. De eerste gaat over het inrichten en gebruiken van Microsoft Teams. De tweede zul je in de praktijk het meest gebruiken, deze gaat over het starten, begeleiden en afsluiten van meetings. Content delen, handen opsteken, breakout rooms, ze komen in deze PDF allemaal voorbij.

De derde PDF gaat over de verschillende inclusiviteits-features van Microsoft Teams, zoals de Immersive Reader, ondertiteling en meer.

Voor leerlingen

Zelfs als de leerkracht perfect weet hoe Teams werkt, is succes in het digitale onderwijs verre van gegarandeerd. Ook de leerlingen moeten met de software overweg kunnen. De (Engelstalige) Quick Start Guide for Students is een goed begin.

Voor ouders/verzorgers

Ouders spelen, ook in corona-tijd, een belangrijke rol in het onderwijs. Ze willen graag weten wat er in de les gebeurt en ze willen hun kinderen helpen. Om ouders in staat te stellen hun rol als IT-support op te pakken is ook een serie PDF’s gemaakt. De indeling komt overeen met de PDF’s voor leerkrachten die we hierboven bespraken. Scholen doen er goed aan deze informatie aan ouders beschikbaar te stellen.

Het inrichten en starten van Teams wordt besproken in deze presentatie, terwijl een tweede presentatie de meetings zelf, van start tot afsluiting, behandelt. Voor ouders met kinderen met speciale leerbehoeftes is ten slotte de derde pfd over de inclusiviteits-features beschikbaar.

Voor IT support

Ook voor IT professionals is het belangrijk alle ins en outs van de software te kennen. In de meeste gevallen zal Microsoft Teams al geïmplementeerd zijn, waardoor de Quick Start Guide misschien wat overbodig is. Implementatie is slechts stap één. Vervolgens is het belangrijk dat de Microsoft Teams omgeving veilig is. Daarom heeft Microsoft de informatie over cybersecurity bijeen gebracht op één enkele pagina.

YouTube

Wil je liever instructie-video’s bekijken over het werken met Microsoft Teams? Op het speciale Youtube-kanaal zijn inmiddels bijna 100 video’s gepubliceerd over het gebruik van Teams in het onderwijs. De video’s dekken het hele spectrum aan informatie, van de allereerste inlogpoging tot het faciliteren van discussies, het maken van een transcript of de integratie van Rubric in Microsoft Teams.

Er valt nog veel te leren over Microsoft Teams

De basis van Microsoft Teams heb je al onder de knie. Maar er valt nog zoveel te leren. Nu is het moment om je voor te bereiden, zodat je in 2021 kunt schitteren als de beste digitale docent die er maar bestaat.