Dyslexie-leerling meer ondersteund door Immersive Reader

- Jeroen Langendam

Microsoft heeft bekendgemaakt dat hun Immersive Reader nu in meer educatieve producten is geïntegreerd. Hierdoor kunnen kinderen met dyslexie en leesmoeilijkheden makkelijker mee in de klas.

Dyslexie (leesblindheid) kan een leerling, scholier of student erg in de weg zitten. Doordat een leerling minder snel kan lezen, heeft het meer tijd nodig om geschreven tekst te begrijpen. Dyslexie zegt echter niets over het denkniveau van een kind. Daarom krijgen scholieren en studenten met dyslexie ook extra tijd voor toetsen of examens. Desondanks blijken dyslecte kinderen vaak minder te presteren dan ze aan zouden kunnen.

In de Verenigde Staten is oktober uitgeroepen tot Dyslexia Awareness Month. Microsoft grijpt deze gelegenheid aan om een aantal updates aan te kondigen die Microsoft Classroom meer inclusief maken.

Lezen met dyslexie

De Immersive Reader van Microsoft wordt in veel applicaties gebruikt. Maar de informatie over hoe deze feature te gebruiken, was versnipperd. Microsoft heeft deze informatie nu samengebracht op één enkele pagina in hun Educator Center. Je vindt hier onder andere een demo en een overzicht van alle apps waar Immersive Reader in is geïntegreerd.

Voorleesstemmen

Immersive Reader zelf heeft nieuwe voorleesstemmen. Deze nieuwe stemmen zullen vanaf 2020 beschikbaar komen. In het begin alleen in de eigen producten, zoals Office, maar later ook bij partners. Helaas is er nog geen Vlaamse stem, want Microsoft heeft tot nu toe alleen Engels, Spaans, Duits, Chinees en Italiaans uitgewerkt. Wel belooft het bedrijf meer talen te ondersteunen.

Formulieren

Ook nieuw is dat de immersive reader nu ook onderdeel is van Microsoft Forms. Dit maakt het een stuk makkelijker voor scholieren en studenten met leesproblemen om formulieren in te vullen.

Er zijn nog veel meer tools van Microsoft waarin Immersive Reader nu is geïntegreerd. Denk aan Teams Assignments en Whiteboard.