Inclusiviteit in het klaslokaal speerpunt voor Microsoft
Onderwijs draait maar om één ding: het ontwikkelen en tot bloei laten komen van individuen. Dat is iets waar niet alleen de gemiddelde leerling recht op heeft, maar ook leerlingen die met extra uitdagingen kampen. Microsoft geeft daarom veel aandacht aan tools die het onderwijs inclusiever maken.
Het software-bedrijf heeft inclusiviteit tot kernwaarde van hun software producten gemaakt. Daarom belooft het bedrijf om zonder extra kosten zoveel software uit te rusten met zoveel mogelijk toegankelijkheid. Microsoft Education zegt hierover: “Je kunt het zelfvertrouwen en zelfstandig leervermogen van studenten en leerlingen verbeteren met (onze) krachtige leermiddelen.”
In oktober 2019 schreven we al een keer over een aantal inclusiviteits-tools die het bedrijf in Classroom heeft geïntegreerd https://schoolit.be/nieuws/platform/classroom-van-microsoft-meer-toegankelijk-met-nieuwe-updates, zoals de Wiskunde assistent en de gids voor inclusieve communicatie. En wat te denken van de spraak-naar-tekst software “Dictation” en Immersive Reading? Deze tools maken het leven een stuk makkelijker voor wie –om welke reden dan ook- niet zo vlot kan lezen of schrijven of typen.
Gratis alle toegankelijkheid voor onderwijs
Een doorbraak voor inclusiviteit is dat onderwijsinstellingen gratis gebruik kunnen maken van Office 365 Education, inclusief alle hulpmiddelen. Clark Hagan, van de de Canadese Louis Riel School Division: “Toen Office 365 voor ons personeel en onze leerlingen gratis was, was dit een enorme doorbraak voor ons. Onze leerlingen kiezen zelf hun hardware, dus als je dan kunt zeggen: ‘Hier is Office voor iedereen’, is dat een hemels geschenk voor ons.”
De schoolpsycholoog van dezelfde organisatie roemt de tools van Microsoft: “We werden echt opgewonden van de Learning Tools. We zagen er meteen het voordeel van in dat alles kant en klaar voor os klaarstond. We zorgden dat we ons deze tools aanleerden, zodat we de leerlingenpopulatie ermee konden leren werken. Vervolgens begonnen we een proefproject om met een handjevol geselecteerde zorgleerlingen ervaring op te doen.”
Microsoft Edge: meer inclusiviteit in 2020
Inmiddels heeft Microsoft al een tijdje afscheid genomen van Internet Explorer. De vervanger, Edge, ondersteunt inclusief onderwijs. De Learning Tools, zoals Immersive Reading, zijn standaard in deze webbrowser ingebouwd, wat vooral leerlingen met leesmoeilijkheden extra ondersteuning biedt. Dit is echter nog niet genoeg, aldus het bedrijf. In 2020 verwacht Microsoft een aantal extra features uit te brengen, waarmee de gebruiker nog meer vrijheid heeft om zijn online ervaring op maat te maken.
Het bedrijf geeft veel ruchtbaarheid aan de producten om de inclusiviteit van digitaal onderwijs te vergroten. Daarvoor maakt het haar producten toegankelijker voor leerlingen met een zorgvraag. Soms doet het bedrijf dit op een manier die wat overdadig overkomt. Desalniettemin is duidelijk dat het Amerikaanse bedrijf haar zelfgekozen doelstellingen prima lijkt te behalen.