Lesmateriaal nodig rond e-inclusie? Deze databank helpt je verder

- Ilene Langen

Tegenwoordig moeten scholen steeds meer inzetten op e-inclusie, of het voorkomen van digitale uitsluiting. Mediawijs stelde daarom met partner imec een databank samen, waar leerkrachten terecht kunnen voor lesmateriaal, handleidingen en goede praktijken rond digitale inclusie.

Digitale inclusie of e-inclusie verwijst naar acties die digitale uitsluiting proberen te voorkomen. Het gaat hierbij vooral over het versterken van digitale vaardigheden, toegang krijgen tot toestellen en internet, én het leren ontwikkelen van websites of apps. Ook in het Digisprongplan werden er acties omtrent e-inclusie opgenomen.

Verschillende doelgroepen

Om scholen (en andere organisaties) te ondersteunen in het vinden van lesmateriaal en goede praktijken, stelde Mediawijs samen met imec een e-inclusiedatabank samen. In de databank kan je op basis van doelgroep zoeken naar de juiste tips en tools.

Er is materiaal beschikbaar voor zowel kinderen als volwassenen, maar je kan ook andere filters aanduiden. Zo zie je in een oogopslag welke materialen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Meerdere thema’s en soorten materiaal

Daarnaast worden verschillende thema’s en materialen aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan een handleiding over videobellen in Teams, een filmpje over het opstellen van veilige wachtwoorden en lesmateriaal over cyberpesten.

Ben je dus op zoek naar het juiste materiaal rond digitale inclusie voor je leerlingen? Neem dan hier zeker een kijkje.


Lees ook: Eerste hulp bij cyberpesten: Mediawijs zet je op weg – Schoolit