Zet je leerlingen aan het werk met Microsoft Teams

- Jeroen Langendam

Microsoft Teams meetings zijn nu mogelijk in veelgebruikte elektronische leeromgevingen.

Als vergadertool hielp Microsoft Teams tijdens de eerste lockdown contact te houden met onze leerlingen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een echte onderwijstool.

Microsoft Teams heeft in 2020 enorme vorderingen gemaakt en is uitgegroeid tot een bruikbare onderwijstool. Van een zakelijke videoconferencing tool is Teams omgevormd naar een instrument dat interactie in de digitale klas bevordert. Daarnaast biedt de video-tool steeds meer mogelijkheden om leerlingen aan het werk te zetten met stevige content en uitdagende opdrachten.

Pinned posts

De meest gehoorde smoes wanneer een leerling zijn of haar huiswerk niet gemaakt heeft is ongetwijfeld het: “Ik wist niet dat we dat moesten doen.” Het maakt niet uit dat je de opdracht in de les hebt benoemd, hen de stof hebt toegemaild én dat de opdracht in de digitale lesomgeving staat, er is altijd wel een student die het zo weet te draaien dat je helderder had moeten communiceren wat het huiswerk was. Dat excuus is niet langer houdbaar, want in Microsoft Teams kun je nu via een “Pinned post” altijd de meest belangrijke informatie bovenin beeld tonen. De enige leerling die “het niet gezien” heeft, is blijkbaar niet ingelogd op het schoolsysteem.

Apps geïntegreerd in Microsoft Teams

Naast PowerPoint zijn veel apps beschikbaar voor het maken van presentaties. Deze zijn behulpzaam bij het organiseren van je lessen, maar kunnen ook dienen om leerlingen te laten samenwerken. Binnen Microsoft Teams zijn apps als Buncee en Wakelet inmiddels standaard geïntegreerd

Meer opties bij het inplannen van opdrachten

Het was al fijn dat je opdrachten en huiswerk stuk voor stuk in Microsoft Teams kon uploaden. Je moest er wel elke week even voor gaan zitten, maar dan was wél helder wat er die week gedaan moest worden. Dankzij de Assignment Settings (die je vindt in het tabblad “Assignments”) kun je voortaan het hele semester in één keer voorbereiden. Stel al vooraf alle inleverdata in, bepaal wat er gebeurt als er een nieuwe leerling in de klas komt, stel in waar notificaties verschijnen.

Microsoft Teams biedt meer keuzemogelijkheden rondom huiswerkopgaven. (Afb: Microsoft)

Ook de wekelijkse email om ouders/verzorgers te informeren is verplaatst naar de Assignment Settings.

De vele nieuwe functionaliteiten die Microsoft heeft toegevoegd aan Teams laten zien dat het bedrijf oog heeft voor de behoeftes van het onderwijsveld. Daardoor kunnen we in 2021 ons onderwijs vormgeven rondom digitale tools die een jaar geleden nog ondenkbaar waren. Dat kan de leerling alleen maar ten goede komen.