Hoe Microsoft Teams steeds meer interactie faciliteert
Een interactieve les is een goede les. Door allerlei kleine nieuwe features in Teams werd online onderwijs in 2020 steeds effectiever.
Het afgelopen jaar heeft Microsoft veel nieuwe features aan Teams toegevoegd om deze vergadertool geschikt te maken voor het onderwijs.
Oorspronkelijk was Teams niet bedoeld voor grote klassikale bijeenkomsten. Als een gevolg hiervan was het aantal deelnemers dat zichtbaar was beperkt. Om het gezamelijke van de klas terug te brengen, introduceerde Microsoft de functie Large Gallery. Deze kan worden ingeschakeld door op de drie stippen bovenin beeld te klikken.
Microsoft wilde meer. In plaats van 7 x 7 verschillende schermpjes, wilde het bedrijf een meer gezamelijke ervaring creëren. Dat resulteerde in “Together Mode”, waarbij je iedereen samenbrengt in één virtuele ruimte.
Live ondertiteling tijdens Teams meeting
Een andere nieuwe feature om iedereen digitaal bij de les te houden is de live ondertiteling. Met grote Teams meetings kan de audiokwaliteit sterk wisselen. Leerlingen die niet kunnen verstaan wat er gezegd wordt, haken sneller af. Dankzij de ondertiteling kunnen ze mee blijven doen. Doordat bij de ondertiteling ook zichtbaar is wie er aan het woord is, hoef je niets te missen.
Leerling in de spotlights
In de klas is het gebruikelijk dat je de leerling die aan het woord is aankijkt. Niet alleen de leerkracht kijkt een vraagsteller aan, ook de rest van de groep. Ook bij het presenteren van eigen werk is het gebruikelijk de volle aandacht op de spreker te richten.
Deze ervaring wordt in Teams nagebootst doordat je als leerkracht kunt instellen dat één specifieke videofeed voor alle aanwezigen in het hoofdscherm getoond wordt.
En meer…
Behalve de bovenstaande tools zagen in 2020 nog veel meer handige features het levenslicht waarmee het bedrijf laat zien te luisteren naar feedback uit de praktijk. Van het wegfilteren van achtergrondlawaai, het houden van polls tijdens de les en het controleren van wie de microfoon kan muten. Het zijn dit soort, relatief kleine, toevoegingen waardoor online les geven steeds effectiever wordt.