Updates maken Microsoft Teams onderwijsvriendelijker

- Jeroen Langendam

Microsoft Teams meetings zijn nu mogelijk in veelgebruikte elektronische leeromgevingen.

Nu Microsoft Teams in het onderwijs min of meer essentieel is geworden, werkt Microsoft hard aan de integratie van andere belangrijke tools, zoals One Note.

De start van het schooljaar is een mooi moment om nieuwe dingen in te voeren. Dus voor Microsoft is dit het uitgelezen moment voor een paar updates waarmee Microsoft Teams voor het onderwijs nog makkelijker te gebruiken is. OneNote Class en het Staff Notebook  raken steeds verder met Microsoft Teams verweven.

Roosterwijzigingen zonder gedoe

Het delen van roosterwijzigingen was tot nu toe wat omslachtig: je moest een roosterwijziging via School Data Sync (SDS) maken en vervolgens op de Class Notebook tab drukken om de boel te delen. Dat werk nogal eens vergeten. Vanaf nu worden updates vanuit School Data Sync automatisch gedeeld met de leerlingen.

Kanalen voor samenwerking op kleinere schaal

Wanneer je in Microsoft Teams een nieuw kanaal maakt, komt dit normaal gesproken in de “collaboration space”. Sommige docenten maakten vervolgens een alleen-lezen Sectie in de content library van hun Class Notebook. Dat was een wat omslachtige manier, maar de enige wijze, omdat Microsoft Teams nu eenmaal geen optie bood om secties zelf op bepaalde plekken neer te wijzen.

Eén docent besloot Microsoft hierop aan te spreken. Het gevolg: onder “Manage Notebook” kun je voortaan zelf bepalen waar een bepaalde sectie moet verschijnen.

Microsoft Teams laat je nu zelf bepalen waar een nieuwe tab verschijnt.
Afb: Microsoft Teams

Notes veel duidelijker te vinden

Er is weinig zo frustrerend voor een leerkracht dan een leerling die zegt de beschikbare informatie niet te hebben gevonden. Soms klopt die claim, soms hebben ze niet eens gezocht. Om die laatste groep de wind uit de zeilen te nemen, heeft Microsoft besloten om nog duidelijker te maken dat de “Notes” echt onderdeel zijn van je Class Notebook.

Bij de allereerste opstart verschijnt een heel duidelijke pagina, die aangeeft hoe de Channel Notes en het Class/Staff notebook met elkaar in verbinding staan.

Microsoft Teams startpagina voor nieuwe Class.
Afb: Microsoft Teams

Makkelijker een nieuw bestand maken

Als je opdrachten wilt geven, of als huiswerk ingeleverd moet worden, is het handig als je makkelijk een nieuw bestand kunt maken. Momenteel kan dat al met Word, Excel of PowerPoint. Op korte termijn wordt het ook mogelijk om via “Nieuw Bestand” een OneNote pagina toe te voegen.

Voortaan kun je in Microsoft Teams ook One Note bestanden toevoegen.
Afb: Microsoft Teams

Lerarenkamer in Microsoft Teams

Voor leerkrachten is het belangrijk met collega’s te kunnen overleggen. Daarom heeft Microsoft Teams voortaan de “Teacher only” functie standaard ingeschakkeld. Dat scheelt weer een paar handelingen.

Sneller en duidelijker

Er zijn nog een paar andere wijzigingen. Zo is er achter de schermen wat gesleuteld waardoor pagina’s sneller laden. En als een pagina gedeeld wordt, krijgen onderwijzers en leerlingen daar direct een melding van.

De meeste updates zijn inmiddels al live. Enkele volgen in september.