ICT-bootcamps: inschrijvingen eerste golf afgesloten 

- David Van Waeyenberghe

Het Kenniscentrum Digisprong wil met de bootcamps de ICT-competenties van ICT-coördinatoren, directeurs en ICT-teams vergroten. Fourcast for Education haalde de aanbesteding binnen en mag de komende twee schooljaren 179 scholen begeleiden via de bootcamps. 

De ICT-bootcamps zijn onderverdeeld in twee percelen: digitaal groeien en digitale beleidscyclus. Voor perceel één kunnen in totaal 104 scholen intekenen. Voor perceel twee is er plaats voor 75 scholen. Enkele maanden geleden vonden infomomenten plaats waarbij kandidaat-scholen meer uitleg kregen bij de verschillende trajecten. Fourcast for Education zal over de komende twee schooljaren de bootcamps organiseren in drie ‘waves’.  

Voldoen aan selectiecriteria 

De eerste golf bootcamps zal vanaf september worden georganiseerd. Om een weloverwogen selectie te maken van de kandidaat-scholen, is de inschrijving voor die eerste ‘wave’ afgesloten. “Dat wil niet zeggen dat scholen die interesse hebben om deel te nemen aan de bootcamps, zich niet meer kunnen inschrijven”, verduidelijkt Olav Adami van Fourcast. “In tegendeel, we raden scholen aan om zich kandidaat te stellen. Hoe meer scholen interesse hebben, hoe beter.” 

Samen met het Kenniscentrum Digisprong gaat Fourcast nu een eerste selectie maken van scholen die kunnen deelnemen aan de eerste golf van bootcamps. “Een school die zich kandidaat stelt, is niet automatisch zeker van een plaats. Er moeten aan best veel voorwaarden worden voldaan. Het gaat dan ook om een intensief traject waarbij veel van de school en de deelnemers wordt verwacht. In theorie kunnen we op één september starten met de bootcamps, maar om praktische redenen voor de scholen zal die datum wellicht eerder eind september zijn.” 

Tweede en derde golf 

De tweede golf ICT-bootcamps vindt plaats van januari tot juni 2024. Enkele maanden later, in september, start de derde reeks van opleidingen. In december moeten alle 179 scholen het traject hebben afgewerkt. Er is heel wat interesse bij scholen, al mag het volgens Olav Adami nog wat meer zijn. “Op dit moment hebben we, zeker voor het tweede perceel, al wat kandidaturen. Maar als je bedenkt dat er een paar duizend scholen in Vlaanderen zijn, dan is het aantal nog relatief beperkt.” 

Een verklaring kan zijn dat een deel van de scholen nog niet helemaal rond is met de Digisprong. “Ik verwacht inderdaad dat tegen september nog een groot aantal scholen interesse zal tonen. We moedigen hen aan om zich kandidaat te stellen. Het zou mooi zijn dat een keuze kunnen of moeten maken uit pakweg 500 kandidaat-scholen. Dat zou wat druk op de overheid kunnen leggen om verder te blijven inzetten op ICT-bootcamps.” 

lees ook

Minister Ben Weyts: ‘ICT-coördinatoren zijn de Messi en Neymar van de school’

Scholen die de selectie voor de eerste golf niet hebben gehaald, hoeven niet te wanhopen. In oktober 2023 en in het voorjaar 2024 zullen Fourcast en het Kenniscentrum opnieuw een selectie maken voor de tweede en derde golf aan bootcamps. “Ik denk dat iedereen binnen het onderwijs overtuigd is van een goed en weldoordacht ICT-beleid in de school. De bootcamps zijn een uitgelezen middel om die competenties op te bouwen”, besluit Olav Adami.