Google Chrome kan artikels voor je samenvatten

- Jens Jonkers

Google gaat de Chrome-browser verder doorspekken met generatieve AI-functies. De browser zal voortaan lange artikels voor je kunnen samenvatten.

De techreus kondigde in mei tijdens zijn I/O-conferentie een vernieuwde AI-gebaseerde zoekervaring aan en die wilt het nu naar een groter publiek brengen. Welk beter instrument daarvoor dan de eigen Chrome-browser, nog steeds met afstand de populairste internetbrowser? In een blog legt Google uit hoe het AI-zoeken een fundamenteel onderdeel wilt maken van de browserervaring in Chrome.

lees ook

ChatGPT-concurrent Google Bard voortaan beschikbaar in België

Artikels samenvatten

Heb je maar beperkte tijd om een nieuwe ‘ICT-coördinator aan het woord’ te lezen? Geen nood, Chrome kan met hulp van AI voortaan artikels voor je samenvatten. In een handomdraai krijg je in enkele bullet points de essentie van het artikel te zien. Door op een bulletpoint te klikken, navigeer je verder naar die specifieke paragraaf in de tekst waar je verder kan lezen.

Google rolt deze nieuwe feature eerst uit in de mobiele app van Chrome voor Android en iOS, de desktopversie zal spoedig volgen. Eerst beperkt voor Search Labs-gebruikers, de Windows Insiders van Google, alvorens het brede publiek mee aan de slag mag. Er is wel één grote beperking: dit zal enkel werken voor publiek beschikbare artikels en blogs. Chrome zal geen artikels die achter een betaalmuur zitten samenvatten om niet aan de inkomsten van uitgevers te zitten.

Meer info

Google verfijnt ook hoe de AI-gegenereerde zoekresultaten zullen worden weergeven in de zoekmachine. Sinds kort kan die de meest relevante pagina’s voor je zoekopdracht samenvatten, ook deze functie wordt voorlopig nog bij een beperkt publiek uitgetest. Staat er in die samenvatting een woord dat je niet begrijp, selecteer je die met de cursor waarop Google je een definitie aanreikt. Je kan dan ook op dat specifieke woord een nieuwe zoekopdracht uitoefenen.

Daarnaast zal Google ook meer informatie tonen bij codeervragen. Dit alles staat uitgebreid beschreven in deze blog.