Google trekt ChromeOS en Chrome los van elkaar

- Jens Jonkers

Vanaf ChromeOS 116 zal de browser niet meer ingebakken zitten in het besturingssystemen. Dat stelt Google in staat om sneller updates uit te rollen naar Chromebooks.

Onder de codenaam ‘Lacros’ probeert Google de scheiding tussen ChromeOS en Chrome al twee jaar te voltrekken. Dat bleek geen eenvoudige klus, want de browser zit mee in hetzelfde binare bestand als het besturingssysteem. Google moest de Chrome-browser daarom verhuizen naar een aparte bestand en dat lijkt vanaf versie 116 voltooid te zijn.

About Chromebooks ging graven in de laatste versie van ChromeOS, sinds 19 juli als bèta beschikbaar, en ontdekte dat Lacros vanaf nu de standaardoptie is als browser en de oude versie is verdwenen. Beide browsers hebben enkele versies naast elkaar geleefd. Chrome zit dus voortaan niet meer ingebakken in ChromeOS en wordt vervangen door dezelfde Chrome-versie voor Ubuntu. Lacros is dan ook niet toevallig een acroniem voor ‘Linux en ChromeOS’.

Sneller updaten

Je kan je nu de vraag stellen waarom Google al die moeite heeft gedaan. Het lostrekken van Chrome uit het besturingssysteem heeft totaal geen zichtbare invloed op de prestaties van de browser. De loskoppeling is dan ook eerder voordelig voor ChromeOS. Google kan voortaan sneller updates uitrollen naar Chromebooks wat ook de levensduur van apparaten ten goede moet komen.

lees ook

Privacyrisico’s opgelost : Nederlandse scholen mogen Google Workspace blijven gebruiken