CEO’s techgiganten op de rooster in Amerikaanse senaat

- David Van Waeyenberghe

Bedrijfsleiders van verschillende grote techspelers zijn woensdag urenlang ondervraagd in de Amerikaanse senaat. De senatoren wilden meer weten over (het gebrek aan) bescherming van minderjarigen op de platformen. Meta-baas Mark Zuckerberg verontschuldigde zich zelfs op een bepaald moment.

Naast de oprichter en CEO van het moederbedrijf achter Facebook en Instagram moesten ook leiders van onder andere X, TikTok, Snap en Discord het komen uitleggen aan de Amerikaanse senatoren. Die wilden volgens Belga en andere internationale persagentschappen de CEO’s uithoren over de gevaren die hun sociale netwerken (kunnen) betekenen voor kinderen en jongeren. Politici uit zowel Republikeinse als Democratische hoek vinden dat de bedrijven te weinig doen om minderjarigen te beschermen, met name tegen seksuele uitbuiting.

Senaatscommissie

“Er bestaat momenteel geen enkel instrument om deze bedrijven ter verantwoording te roepen”, stak commissievoorzitter Dick Durbin van wal. “In plaats daarvan beperken ‘overlevenden’ en hun advocaten zich tot het smeken om veiligheid boven winst te stellen. Mark Zuckerberg voerde aan dat zijn bedrijf 40.000 mensen in dienst heeft die instaan voor de veiligheid. “Sinds 2016 investeerden we meer dan 20 miljard dollar.” Daarmee doet zijn bedrijf, volgens de CEO, meer dan wettelijk vereist.

Hij kreeg flink wat tegenkanting, want enkele senatoren zwaaiden met interne documenten waaruit blijkt dat ‘Zuck’ geweigerd heeft om teams te versterken die verantwoordelijk zijn voor het blootleggen van bestaande risico’s voor adolescenten. “Het niveau van hypocrisie is onthutsend”, reageert senator Richard Blumenthal. Lindsay Graham verweet de Meta-CEO “bloed aan de handen te hebben (…) Uw product doodt mensen”.

Sorry

Uit een rapport van de universiteit van Stanford blijkt dat vooral Instagram hét platform is dat pedofiele gebruiken om beelden van kindermisbruik te verspreiden. In de senaatscommissie werden ook videobeelden getoond met getuigenissen van slachtoffers. Als reactie daarop draaide Mark Zuckerberg zich naar de toehoorder. “Ik verontschuldig mij voor wat u hebt moeten meemaken. Het is verschrikkelijk”, klonk het.

lees ook

European Schoolnet publiceert paper over digitaal welbevinden

Ook Linda Yaccarino, die vorig jaar CEO werd bij X, sprak haar steun uit voor een (Amerikaanse) wetswijziging waarbij slachtoffers van pedoseksueel misbruik de socialemediabedrijven kunnen aanklagen. “Als moeder deel ik de ‘sense of urgency’. Het is tijd voor een landelijke standaard die het delen van dergelijk materiaal bestraft”, zei ze. De CEO voegde er wel fijntjes aan toe dat X niet veel wordt gebruikt door kinderen en jongeren.