Aron Bauwens is beste Anonymous-codeur

- David Van Waeyenberghe

Winnaar Aron Bauwens geflankeerd door Toon Swyzen (lesgever en security expert Nviso) en Katerina Stavrinoudis (lesgeefster en medewerker Ordina)

CodeFever organiseerde afgelopen zaterdag de finale van Anonymous-codeurs. Meer dan 90 CodeFever kids toonden hun codeerkunsten. Aron Bauwens bleek uiteindelijk de strafste codeur.

CodeFever organiseert vormingen en lessenreeksen rond programmeren en computationeel denken. De lessen vinden op verschillende locaties en in partnerscholen plaats, over heel Vlaanderen. Tijdens de finale van Anonymous-codeurs konden de jonge programmeurs hun skills laten zien. De finale vond plaats in Gebouw T van HOGENT. Liefst 90 CodeFever kids namen het, in team of solo, tegen elkaar op.

Capture the flag

De Anonymous-reeks is trouwens het hoogste level bij CodeFever, voor de meer ervaren jongeren dus die al van kleinsaf alle CodeFever-lessenreeksen doorliepen. Tijdens de Anonymous-reeksen leerden de codeurs onder andere uitgebreid over cyberaanvallen en hoe hackers te werk gaan. Ze leerden hands-on hoe ze kwetsbaarheden kunnen opsporen, exploits uitvoeren, malware genereren, websites hacken en zelfs paswoorden kraken.

Organisatorische krachten achter Anonymous-lessenreeks

Al die ervaringen kwamen zaterdag van pas tijdens de finale waar een capture the flag-opdracht was voorzien. De codeurs moesten de opdracht zo snel mogelijk tot een goed einde brengen. Ze mochten alleen aan de slag of samenwerken met maximaal drie andere personen. Uiteindelijk bleek Aron Bauwens (16) de strafste jonge codeur. Hij kreeg voor zijn mooie prestatie 600 euro aan waardebonnen van Coolblue, gesponsord door Cyber Security experts Ordina en NVISO.

Teamnamen

Naast de hoofdprijs voor de strafste programmeur voorzag CodeFever nog twee leuke prijzen voor de teams met de origineelste naam. De laureaten hier waren ‘Indian Microsoft Helpdesk’ en ‘It hurts when IP’. Vooral die laatste deed ons op de redactie plat liggen, geven we toe. Op onderstaande foto staan beide winnende teams netjes door elkaar. Ook zij kregen van de organisatie enkele leuke prijzen van dezelfde sponsors.

Teams Indian Microsoft Helpdesk en It hurts when IP, winnaars van de originaliteitsprijs

CodeFever zit uiteraard ook na de finale van afgelopen zaterdag niet stil. De voorbereidingen voor de lessenreeksen in het voorjaar van 2023 zijn in volle gang. Op de website van CodeFever staan nu al een aantal reeksen en tegen eind volgende week zullen alle lessen online staan. De sessies vinden vanaf midden februari plaats op 35 locaties in Vlaanderen.

UPDATE: CodeFever maakte een aftermovie van de Anonymous Coding contest. Uiteraard laten we jullie graag mee genieten van de mooiste momenten uit de finale.