Nieuw werkjaar van CodeFever in de startblokken

- David Van Waeyenberghe - 3 min

CodeFever maakt zich op om vanaf zaterdag 24 september naschoolse programmeerlessen te geven aan 3.500 jongeren.

De vzw CodeFever begint dit weekend aan het achtste werkjaar. Het is de missie van CodeFever om kinderen te wapenen voor de digitaliserende maatschappij. Dat doen ze door hen digitale knowhow bij te brengen via naschoolse lessen en zomerkampen. De lessen vinden plaats in middelbare en hoge scholen over heel Vlaanderen. Programmeren voor kinderen zit in de lift, onlangs begon ook CoderDojo aan het nieuwe werkjaar.

Vervolgtraject

“CodeFever ontwikkelde een vervolgtraject met een team van gespecialiseerde lespakketmakers”, zegt medeoprichtster Katelijne Duerinck. “In dat vervolgtraject zetten we hard in op computationeel denken. Dat is probleemoplossend denken in functie van de logica en algoritmes die een computer aansturen. Het lijkt zeer ingewikkeld maar het komt er op neer dat kinderen begrijpen hoe een computer precies werkt. En dat is iets wat kinderen verbazend snel onder de knie krijgen.”

De deelnemers krijgen te maken met allerhande programmeertalen en -software zoals Scratch, Minecraft Education, JavaScript en Pyhton. “Daarnaast zijn leren we hen computationeel denken via groepsspelletjes waar geen computer aan te pas komen. Het is onze bedoeling om de kinderen niet alleen te onderwijzen maar hen ook te vermaken”, aldus Duerinck.

350 leerkrachten op 29 locaties

Omdat de lessen vervolgtrajecten zijn, communiceert CodeFever gericht naar leerlingen in het lager onderwijs. De deelnemers groeien les na les, jaar na jaar en ze doen dat in ‘clans’ gaande van Bytebusters en CodeKraks over DigiHeroes en MineCrafters tot de gevorderden en experten e-Riders en Pythons. Via flyeracties, hoofdzakelijk in basisscholen, wil CodeFever zoveel mogelijk kinderen en jongeren warm maken voor programmeren, naast de STEM-vakken in de scholen.

Het nieuwe werkjaar start op zaterdag 24 september en woensdag 28 september (afhankelijk van de locatie). Alle leerlingen zijn welkom en krijgen de gepaste ondersteuning.

Inschrijven of informatie verkrijgen kan via de website van CodeFever.