Vlaamse universiteiten en hogescholen krijgen 60 miljoen euro voor digitalisering

- Cédric Van Loon

Het Voorsprongfonds wordt beschikbaar gesteld door de Vlaamse overheid en moet initiatieven ondersteunen om hoger onderwijs toekomstgerichter, flexibeler en meer digitaal te maken.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “De coronacrisis heeft ons teruggeslagen, maar we grijpen het momentum aan om een achterstand om te buigen in een voorsprong.” Het huidige aanbod aan opleidingen moet worden geactualiseerd met verbeterde en nieuwe opleidingen om meer aansluiting te maken met de arbeidsmarkt van vandaag en morgen.

“Denk bijvoorbeeld aan artificiële intelligentie”, zegt Weyts aan Belga. “Misschien nu nog niet in het brandpunt van de belangstelling, maar wel iets waar Vlaanderen een voorsprong kan nemen, anticiperend op toekomstige ontwikkelingen.”

Voorsprongfonds

Universiteiten en hoge scholen kunnen het Voorsprongfonds ook gebruiken om te investeren in digitalisering. Digitale onderwijsvormen moeten structureel worden geïntegreerd om digitale vaardigheden van student en docent te versterken.

De digitale versnelling is er nu door het coronavirus, wat volgens Weyts een unieke kans biedt om structureel digitaler te werken.  Daarom lanceerde Weyts eind vorig jaar ook de Digisprong dat het ICT-budget voor scholen verhoogt tot 375 miljoen euro. Ontdek hier de complete checklist om je school optimaal voor te bereiden.