Vicli ontwikkelt complete checklist voor Digisprong

- Jeroen Langendam

Checklist Digisprong van de VICLI maakt de sprong makkelijker

De Digisprong brengt veel investeringen met zich mee. De Checklist Digisprong helpt ICT-coördinatoren het overzicht behouden.

Het Vlaamse onderwijs moet digitaal. Dat is het doel van de Vlaamse overheid. Met het project Digisprong maakt de Vlaamse overheid de coronacrisis tot kans om een “duurzame digitale versnelling in ons onderwijs” te bewerkstelligen.

De eerste fase van Digisprong, waarbij 7.500 laptops worden verstrekt aan de meest kwetsbare leerlingen is inmiddels gestart. In totaal staat de uitgifte van 15.000 laptops gepland.

Het overhandigen van een laptop is slechts het begin. Scholen zullen fors moeten investeren in de randvoorwaarden om die laptops effectief in te zetten. Daarom is in totaal een budget van 375 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in digitalisering van het onderwijs. Dit budget gaat niet ten koste van de reguliere werkingsmiddelen, het betreft extra budget.

Hoe haal je het meeste uit het Digisprong budget

Wanneer je een grote zak met geld aangeboden krijgt is de verleiding groot om lekker te gaan shoppen. Het is effectiever om het geld gericht in te zetten.

De Vlaamse ICT-coördinatoren Liga (Vicli) ontwikkelde de checklist Digisprong om scholen en ICT-coördinatoren te helpen bij de Digisprong.

Onderdelen Checklist Digisprong

Omdat verandering begint bij kennis over de huidige situatie prijkt de Vragenlijst Selfie bovenaan de Checklist Digisprong.

Deze zelfreflectietool is door de Europese Commissie ontwikkelt en helpt je bepalen waar je als school staat. Door input van schoolleiders, leerkrachten en leerlingen te verzamelen ontstaat een interactief rapport waarin sterke punten en uitdagingen makkelijk te herkennen zijn.

Andere belangrijke thema’s die in de Checklist Digisprong aan de orde komen zijn de ICT-visie, de staat van je netwerk, het implementeren, beheren en veilig houden van BYOD, ELO en andere software, cybersecurity en nog veel meer.

De checklist Digisprong is te vinden op de website van de Vicli. Je kunt de checklist ook downloaden als PDF.