Tweede ICT-praktijkweek (13 tot 17 februari): meer dan 100 laagdrempelige online sessies

- David Van Waeyenberghe

De deelnemers krijgen een mix van gratis en betalende sessies die voor een groot deel verder bouwen op de ICT-praktijkdag op maandag 6 februari.

De goesting is groot om elkaar terug live te ontmoeten, bij te leren en geïnspireerd te raken. Dat gevoel is niet anders bij directeurs, leerkrachten en ICT-coördinatoren. Vandaar het grote succes van de eerste live editie van de ICT-praktijkdag sinds de coronapandemie. Op 6 februari ontmoeten meer dan 1.000 collega’s uit het Vlaamse onderwijs elkaar in Campus Proximus van het UCLL tijdens één of meerdere sessies.

lees ook

36ste ICT-praktijkdag op maandag 6 februari

Overweldigende interesse

Voor wie er dan niet bij kan zijn, of voor wie nog niet genoeg heeft van het bijleren, organiseert Impact Connecting zeven dagen later een heuse praktijkweek. “De interesse voor de ICT-praktijkdag was overweldigend. Dat we nu al meer dan 1.000 deelnemers mogen verwelkomen, is gewoon top”, zegt Mario Kicken van Impact Connecting. De (deeltijdse) ICT-coördinator schetst een duidelijk beeld van waar de deelnemers zich mogen aan verwachten.

“We voorzien 120 webinars verspreid over vijf dagen. Met de praktijkweek hopen we nog meer directies, ICT-coördinatoren en leerkrachten uit het basis-, secundair, volwassenenonderwijs en lerarenopleidingen te ondersteunen rond digitalisering. De webinars zijn gemakkelijk toegankelijk. Het voordeel van online is dat iedereen van eender waar kan aansluiten voor een sessie van een halfuur tot twee uur.”

Aanvullende sessies

De praktijkweek borduurt voor een deel verder op wat er aan bod is gekomen tijdens de ICT-praktijkdag. “In elk tijdsblok zijn er sessies voor en door directeurs en ICT-coördinatoren over ICT-beleid en afstandsleren. We zetten populaire tools zoals Canva, H5P, Onenote, Bookwidgets, Nearpod, Smartschool Skore op de agenda. Maar evengoed krijgen deelnemers inzichten in nieuwe ontdekkingen. Iedereen vindt ongetwijfeld een workshop waar hij of zich mee kan verrijken. Daarbij houden we ook rekening met technische ICT-coördinatoren en leerkrachten die hun eerste stappen zetten in ICT-integratie.”

“De ICT-praktijkweek is onderverdeeld in twee delen. Op maandag- en vrijdagvoormiddag vindt een ICT-onderwijsmarkt plaats. Tijdens de markt blijven de deelnemers up-to-date over het aanbod van onderwijspartners, bedrijven, uitgeverijen en educatieve organisaties. Deze sessies duren een halfuur en zijn gratis. Al vragen we wel om vooraf in te schrijven én aanwezig te zijn tijdens de gekozen sessies. De deelnemers krijgen trouwens toegang tot de onderwijsmarkthal met ICT-firma’s en organisaties.”

Op 14, 15 en 16 februari vinden praktijkdagen plaats met webinars van dertig minuten tot twee uur. Deze sessies, 111 online opleidingen in totaal, zijn betalend. “Maar daarvoor krijgen de deelnemers heel wat terug. Het is mogelijk om per sessie in te schrijven of om te kiezen voor een complete workshop. De kracht van deze opleidingen is dat het directeurs en collega’s zijn die hun ICT-tools, -beleid en praktijkvoorbeelden tonen”, besluit Mario Kicken.

Inschrijven kan tot vrijdag 10 februari via de website van de ICT-praktijkweek.