Minder berichten via Smartschool in het weekend
Het digitale platform Smartschool heeft zijn berichtentoepassing aangepast zodat leerlingen, ouders en leerkrachten minder berichten zullen krijgen in het weekend.
De discussie liep al langer, sinds deze week is de aanpassing ook effectief doorgevoerd in Smartschool. Ouders, leerkrachten en leerlingen krijgen al te vaak berichten na de schooluren en in het weekend. Om het bombardement aan berichten in het weekend te stoppen, heeft Smartschool een extra drempel ingevoerd.
Denk twee keer na
Smartschool was al langer bezig om scholen en gebruikers te sensibiliseren. In de Gazet van Antwerpen zegt woordvoerder Sergio Destino van Smartbit, het bedrijf achter Smartschool, dat de tool ervoor moet zorgen dat de rust ’s avonds en in het weekend beter gerespecteerd wordt. “De scholen kunnen nog altijd zelf beslissen om de toepassing te gebruiken. Het voordeel is dat er minder berichten in de mailbox belanden op die momenten.”
Wie toch een bericht wil sturen naar een ouder, leerkracht of leerling, kan dat nog altijd. Alleen pingt Smartschool de verzender met een berichten. ‘Zeker? Respecteer de rust van je ontvangers’, staat er te lezen. Wie een niet-dringend bericht wil versturen kan via het platform dat bericht inplannen op bijvoorbeeld maandagochtend.
Bron van stress
Door het eenvoudig gebruik van het systeem, zijn de verwachtingen van zowat alle gebruikers gestegen. Vaak verwachten de verzenders meteen een antwoord zodra ze het bericht verstuurden. “Smartschool is voor veel leraren en gebruikers een bron van stress”, zegt Nancy Libert van de vakbond ACOD in het artikel. “In dat opzicht is de nieuwe functie een goede zaak.” Sommige scholen hebben al interne charters opgesteld over het gebruik van Smartschool.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts van zijn kant werkt aan een afsprakenkader rond digitale communicatie. Dat kader moet scholen individueel of per scholengroep, de macht geven om zelf het speelveld te bepalen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld afspraken maken met leerlingen, ouders en leerkrachten wanneer die bereikbaar kunnen en moeten zijn.