BookWidgets lanceert interactieve Video Quiz Widget

- David Van Waeyenberghe

Content- en evaluatieplatform BookWidgets lanceert een nieuwe widget. Met de video Quiz Widget kunnen leerkrachten interactieve, automatisch verbeterde quizzen maken, delen en verbeteren in de vertrouwde leeromgeving. Wij maakten de live-lancering van de nieuwe widget mee vanop de eerste rij.

BookWidgets biedt leerkrachten 40 oefensjablonen, widgets dus, aan om digitale oefeningen en automatisch verbeterde opdrachten te maken en delen met hun leerlingen. Het bedrijf viert in 2023 het tienjarig jubileum en is sinds 2013 uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 12 werknemers. Zo gebruiken leerkrachten in 103 landen en 16 talen de widgets. Dagelijks worden gemiddeld 700.000 lessen afgespeeld door leerlingen over heel de wereld.

Video Quiz Widget

BookWidgets voegt dit jaar een nieuwe tool toe aan het widgetportfolio. Video Quiz Widget omvat meer dan 35 verschillende vraagtypes die elke leerkracht ondersteunen bij het overbrengen van de leerstof via een videoformat. Tot 90 procent van de vragen worden automatisch verbeterd. Toch houden de leerkrachten zelf de touwtjes in handen en kunnen ze punten aanpassen of gepersonaliseerde feedback geven via het rapporteringsdashboard.

Voorbeeldfilmpje over Qatar dat gebruikt kan worden in Video Quiz Widget

De nieuwe widget zal te vinden zijn bij ‘toetsen en oefeningen’ op het platform. De leerlingen kunnen op eigen tempo de vragen invullen en resultaten en feedback krijgen. “De Video Quiz Widget opent de deur naar een nog interactievere digitale leeromgeving voor leerlingen op school en thuis”, aldus Bart Buckinx, medeoprichter van BookWidgets. “Wij zijn dankbaar voor de dagelijkse feedback van onze sterke gebruikerscommunity. Op die manier kunnen we de perfecte tool afleveren die zij nodig hebben in hun klaspraktijk.”

Gepersonaliseerd onderwijs

De leerkrachtenkunnen live leervooruitgang opvolgen wanneer leerlingen aan het werk zijn in hun Video Quiz. Op die manier kunnen ze korter op de bal spelen en leerlingen meteen verder helpen of extra uitdagingen voorschotelen. “De digitale klas maakt het mogelijk om de focus te verschuiven naar de leerling”, gaat Lucie Renard, perscontact van BookWidgets, verder. “Leerling gecentreerd onderwijs dus, waar de leerkracht achter de knoppen blijft staan. Door technologie in de klas te gebruiken kunnen ze gemakkelijker leervooruitgang opvolgen.”

BookWidgets is inzetbaar over meerdere platformen via een integratie in Google Classroom en als partner van Microsoft. Net als bij de overige widgets kan de leerkracht ook in Video Quiz snel instellingen aanpassen voor specifieke leerlingen. Op die manier kunnen ze hen toegang geven tot een rekenmachine, spellingcontrole, tekst-naar-spraak opties, kladblok, audio-instructies en veel meer. “Die personalisatie is ontzettend belangrijk voor ons. Daarom heeft een school geen licentie nodig, maar kan die per leerkracht worden verkregen.”

Lucie Renard legt uit hoe de nieuwe Video Quiz Widget werkt

“Het voorbije jaar hebben we meer dan 40 zaken aan onze widgets aangepast. Die veranderingen kwamen meestal op vraag van de leerkracht zelf. We houden in die aanpassingen rekening met de geografische liggen van de school. 40 procent van de leerkrachten die met BookWidgets werken wonen en werken in Europa, 40 procent in Amerika en de andere 20 procent zijn verspreid over de rest van de wereld”, besluit Renard.

BookWidgets koppelt een wedstrijd aan de nieuwe widget. Wie kans wil maken op een leuke prijs, houdt de komende dagen maar beter de social media in de gaten.