Raspberry Pi kampt nog altijd met productietekorten

- David Van Waeyenberghe

Problemen met toeleveringen zorgen ervoor dat Raspberry Pi’s sneller naar bedrijven dan naar scholen en hobbyisten gaan.

Wie graag een Raspberry Pi op de kop tikt, moet nog een tijdje geduld hebben. Of er belachelijk veel geld voor neertellen via eBay. De reden hiervoor is al langer duidelijk: problemen met de toelevering van chips. Die zorgen ervoor dat de hele industrie te lijden heeft onder de bevoorradingsproblemen. Raspberry is daar geen uitzondering op en het veel verbetering zit er niet aan te komen. Dat zegt althans mede-oprichter Eben Upton.

Geen nieuws sinds april

Eben Upton publiceerde in april van dit jaar een blogupdate over de productie- en toeleveringsketen. Hij had het toen over zowel een ‘vraag- als levershock’. De vraag naar Raspberry Pi producten is sinds 2021 explosief toegenomen maar de problemen met de onderdelen, vooral Broadcom processors, zorgden ervoor dat Raspberry niet kon voldoen aan die vraag.

In een gesprek met YouTuber Jeff Geering gaf Upton een nieuwe update over de situatie. Nuja, er viel volgens de mede-oprichter van het populaire bedrijf weinig nieuws te vertellen. De problemen op de productiemarkt houden aan waardoor de vraag vele malen groter blijft dan het aanbod. Upton verwacht bovendien dan er niet snel verandering komt in de situatie, alleszins niet dit jaar.

lees ook

3 mooie Raspberry Pi projecten voor in de klas

Bedrijven krijgen voorrang

Upton gaf in het gesprek aan dat er weldegelijk Raspberry Pi moederborden van de band rollen, 400.000 per maand om precies te zijn. De overgrote meerderheid van die borden vindt zijn weg naar bedrijven en ondernemingen. “De bedrijven die afhangen van de Pi’s krijgen voorrang omdat hun werking ervan afhangt”, zegt Upton.

Scholen, educatieve of wetenschappelijke projecten en bedrijven die met een Raspberry aan de slag willen, kunnen het bedrijf rechtstreeks contacteren via business@raspberrypi.com. De kans is klein dat er gevolg wordt aan gegeven, maar volgens Upton komen projecten met een sterk dossier wel in aanmerking.

Gebruikers kunnen via het Rpilocator-formulier de beschikbare stocks wereldwijd volgen. Ook via eBay en Amazon zijn Pi’s beschikbaar tegen vaak belachelijk dure prijzen.