Raspberry Pi brengt toetsenbord uit waarin pc zit

- Cédric Van Loon

Het Raspberry Pi 400 tal van uitgangen om externe toestellen aan te sluiten. Via de USB-C-aansluiting kan je de pc (en het toetsenbord) van stroom voorzien. Prijzen starten vanaf 82,95 euro. De eerste toestellen worden deze week al uitgeleverd.

Raspberry Pi, bekend om zijn kleine printplaatje dat een minipc is met beperkte specificaties, lanceert nu een slim toetsenbord. De Raspberry Pi 400 stopt een minipc ineen keyboard en voorziet aan de achterkant tal van aansluitingen voor optimale connectiviteit. De binnenkant van het toetsenbord is bijna identiek aan de Raspberry Pi 4.

Het hart van de Raspberry Pi 400 is de Broadcom BCM2711 quadcore 64-bitchip. De processor wordt bijgestaan door 4 GB LPDDR4 en biedt naast wifi ook bluetooth en ethernet. Aan de achterkant is er verder ruimte voor een microSD-kaartslot, 2x USB 3.0, 2x microHDMI en een 40-min GPIO header voor al je experimenten.

QWERTY en AZERTY

In Nederland is al een QWERTY-variant beschikbaar, maar in België is het nog even wachten tot de eerste AZERTY-modellen er zijn. Het gaat sowieso om de Franse lay-out, een specifieke Belgische variant komt er niet volgens Raspberry Pi.

Scholen die zich engageren met de Raspberry Pi 400, kunnen erop rekenen dat het project minstens tot 2026 in productie blijft. Dit geeft ruimte om lessen rond het apparaat op te stellen die nog jaren gelden.

Eben Upton, oprichter van Raspberry Pi: “Het is altijd de bedoeling geweest met Raspberry Pi om mensen goedkoop een pc te laten kopen. Daarna lokken we hen richting programmeren, om hen zo warm te maken voor het idee. Zo werd ik destijds ook gemotiveerd om te leren programmeren toen ik de BBC Micro leerde kennen.”

De kitversie bevat enkele extra’s en kost 114,95 euro.

De Raspberry Pi 400 is verkrijgbaar in twee kleuren: wit (met rode accenten) en zwart. Het slimme toetsenbord kan je vanaf vandaag bestellen in Nederland (QWERTY-variant). De AZERTY-variant is voorlopig nog niet verkrijgbaar maar zou snel beschikbaar moeten zijn. De standaardversie kost 82,95 euro. Wie de complete Raspberry Pi 400 kitversie wil bestellen (muis, hdmi-kabel, usb-c-lader en beginners guide), moet 114,95 euro neerleggen.

Tip: 3 mooie Raspberry Pi projecten voor in de klas