Katholiek Onderwijs Vlaanderen organiseert inspiratiedag (10 oktober) rond AI op school

- David Van Waeyenberghe

Artificiële intelligentie krijgt door de recente ontwikkelingen een steeds grotere impact op de onderwijspraktijk. Om die trends tastbaar en praktisch te maken, organiseert Katholiek Onderwijs Vlaanderen een inspiratiedag over AI op dinsdag 10 oktober.

ChatGPT, GPT, Bard: het zijn taalmodellen getraind op miljoenen data. Artificiële intelligentie dus, om omvat de technologie veel meer dan dat. In heel wat processen, binnen en buiten de scholen, is AI intussen ingeburgerd. Door de opeenvolgende ontwikkelingen zal AI een steeds grotere impact krijgen op de onderwijspraktijk. Net daarom organiseert Katholiek Onderwijs Vlaanderen een inspiratiedag voor wie tussen de bomen het bos nog wil zien.

Inzicht en reflectie

De netwerkorganisatie richt zich op leraren en directie die op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie en praktische voorbeelden over het inzetten van AI in de onderwijspraktijk. Daarnaast zijn uiteraard ook stafmedewerkers, zorgleraren, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren en last but not least ICT-coördinatoren welkom op de inspiratiedag. Naast een informatief gedeelte zal er tijdens de dag voldoende ruimte zijn om zelf vragen te stellen rond AI.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil met deze inspiratiedag inzichten geven over wat artificiële intelligentie inhoudt en hoe AI kan worden ingezet in de klas- en schoolpraktijk. De deelnemers reflecteren ook over hoe je als school ethisch en mediawijs kan omgaan met de nieuwe technologie. De lesgevers bespreken de verschillende valkuilen en hoe je die kan detecteren wanneer je met AI aan de slag gaat in de klas of school.

Programma

Het programma van de inspiratiedag bestaat uit een plenair gedeelte met keynote van directeur-generaal Lieven Boeve. Aansluitend spreekt Natacha Gesquière (vzw Dwengo) over AI op school. Vanaf 11u30 kunnen de deelnemers participeren aan drie workshops. Het belooft ongetwijfeld een moeilijke keuze te worden want dit is het aanbod:

  • Tools: aan de slag met AI-tools (Joost Dendooven) – eigen laptop meebrengen
  • Juridisch: AI bekeken door een juridische bril, inclusief valkuilen zoals privacy en auteursrechten (Peter Declerck en Sarah Claeys)
  • Leesonderwijs: welke ondersteunende plaats kan AI krijgen via (Microsoft)-tools (Kris Vande Moortel)
  • Praktijk: een school deelt praktijkervaringen over doelgericht werken met AI
  • Mediawijs: deze sessie geeft handvatten om mediawijs om te gaan met AI in de school
  • VR omgeving: welke kansen biedt AI in een virtuele omgeving (Kim Dekeyser)
  • Ethisch: hoe als school ethisch en verantwoord omgaan met AI (Kenniscentrum Digisprong)
  • Leerlingen ondersteunen: hoe kan AI leerlingen ondersteunen en problemen detecteren die menselijke intelligentie vereisen (Maarten Penninckx)
  • Over het muurtje: praktijkvoorbeeld hoe een Nederlandse secundaire school omgaat met AI (Mark Van de Mortel)

lees ook

In ‘Klas van de Toekomst’ slaan nieuwe technieken en klassiek leren handen in elkaar

De inspiratiedag vindt plaats op dinsdag 10 oktober in het Sint-Baafshuis (Biezekapelstraat 2 in 9000 Gent). Informatie over de studiedag en de manier van inschrijven is via dit formulier terug te vinden.