Google test AI-tool die nieuwsartikelen kan schrijven
Het Amerikaanse internet- en technologiebedrijf Google heeft het programma Genesis voorgesteld aan enkele (Amerikaanse) nieuwsorganisaties zoals The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal. Google positioneert de tool als ‘hulpje’ voor journalisten.
Wees gerust, dit artikel is niet geschreven met de hulp van de AI-tool die als werknaam Genesis meekreeg. Voorlopig doen we nog alles zelf, van opzoekwerk tot het uitschrijven van de tekst. Maar, als het van Google afhangt kan die werkwijze in de toekomst drastisch veranderen. En wat geldt voor de journalistiek gaat in deze evengoed op voor tekstschrijvers in de bedrijfswereld en misschien meer nog voor studenten.
Persoonlijke assistent
Volgens Google gebruikt Genesis AI-technologie om nieuwsstukken te creëren, schrijft The New York Times. De toepassing kan informatie opnemen, inclusief details van recente gebeurtenissen, en van daaruit nieuwsartikels schrijven, aldus bronnen die anoniem moeten blijven. Volgens één van de aanwezige bronnen beweert Google dat Genesis als het ware een persoonlijke assistent voor journalisten (of andere schrijvers van nieuwsartikels) kan worden.
Google ziet zich, naar eigen zeggen, de tool als verantwoordelijke technologie die uitgevers kan helpen de valkuilen te vermijden die generatieve AI meedraagt. Voor alle duidelijkheid: generatieve AI is de technologie die teksten, beelden en geluid kan creëren op basis van simpele opdrachten. Denk maar aan ChatGPT of Bard, maar ook DALL-E en andere toepassingen. “We zitten, samen met (kleinere) uitgevers, in de beginfase van het verkennen van ideeën om AI-ondersteunde tools te bieden om journalisten te helpen met hun werk”, zegt Jenn Crider, woordvoerster van Google.
Kritische blikken
De tools zijn volgens Google niet bedoeld om de essentiële rol van journalisten bij het maken van artikels te vervangen. “Genesis, en andere tools, kunnen opties bieden voor het bedenken van koppen of andere schrijfstijlen”, aldus Crider. Het hoeft niet te verwonderen dat die stelling op de nodige kritiek kan rekenen, niet in het minst van de journalisten zelf. Want is hun job nu echt in gevaar? Of blijft een ‘menselijke touch’ in het schrijven noodzakelijk?
The New York Times vroeg hoogleraar journalistiek Jeff Jarvis om een reactie. “Als deze technologie betrouwbare feitelijke informatie kan leveren, dan zouden de journalisten de tool moeten gebruiken”, is zijn mening. “Langs de andere kant kan fout gebruik, bij onderwerpen waar nuance of cultureel begrip nodig is, ertoe leiden dat de geloofwaardigheid van de nieuwsorganisatie een flinke deuk krijgt.”
lees ook
Schat met richtvragen in of inzetten van AI te verantwoorden is
Net als in domeinen zoals het onderwijs zijn AI-hulpmiddelen nu al vaak gebruikt door journalisten. Want ja, het kan een hulp zijn bij het schrijven over bedrijfsresultaten om maar iets te noemen. Ook grotere media zoals Associated Press geven toe dat ze met AI werken. Dat hoeft geen probleem te zijn, op voorwaarde dat de middelen goed worden gebruikt. Het is ook de ingesteldheid van veel onderwijsinstellingen die via een regelgevend kader de nieuwe technologie proberen te omarmen.