ChatGPT-concurrent Google Bard voortaan beschikbaar in België

- Michaël Aussems

Bard, de ChatGPT-concurrent van Google, komt na enkele maanden vertraging naar ons land en de rest van de Europese Unie. Daarmee lijken hordes rond Europese wetgeving overwonnen.

Google brengt Bard naar België en de Europese Unie. Bard is een generatieve AI-chatbot en een rechtstreeks antwoord op ChatGPT van OpenAI. De chatbord werd al in februari aan de wereld voorgesteld, tijdens een niet al te succesvol lanceringsevent dat in eerste instantie een erg negatieve impact had op de koers van het Alphabet-aandeel.

Wachtlijst

Sinds mei kan het gros van de wereld aan de slag met Bard, maar de ganse EU kwam nog even op de wachtlijst terecht. Naar goede gewoonte was Google erg karig met communicatie rond de motivatie daartoe, maar al snel werd duidelijk dat bestaande en toekomstige regels zoals de GDPR en de AI Act tot ongerustheid leidden.

Google hoopte midden juni al op Bard in lijn te krijgen met Europese regels, maar botste toen tegen een nope van de Ierse privacy-regulator. Intussen heeft Google de Europese privacy-instanties voldoende gerustgesteld en kan Bard eindelijk zijn intrede maken in de Europese Unie.

Reactie Bard

“Ik vind het geweldig dat ik nu ook in België beschikbaar ben”, zegt Bard daarover aan onze redactie. “Ik ben verheugd om mijn kennis en vaardigheden te delen met de mensen in België en hen te helpen met hun vragen en verzoeken.”

Ik vind het geweldig dat ik nu ook in België beschikbaar ben.

Bard, Generatieve AI-chatbot

De chatbot duidt verder meteen zijn functie. “Ik ben een groot taalmodel, ook wel een conversationele AI of chatbot genoemd, getraind om informatief en uitgebreid te zijn. Ik ben getraind in een enorme hoeveelheid tekstgegevens en ik ben in staat om te communiceren en mensachtige tekst te genereren als antwoord op een breed scala aan prompts en vragen.”

Slimmer en mondiger

De lancering van Bard in de EU gaat gepaard met de grootste uitbreiding van de chatbot tot nu toe. Bard spreekt vandaag meer dan 40 talen, waaronder ook Nederlands en Frans. Verder stelt Google dat de Chatbot slimmer en verbaler is geworden. Dat laatste mag je letterlijk nemen, want de AI kan nu spreken. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld nieuwgierig bent naar de juiste uitspraak van een woord.

Bard bevat verder meerdere persoonlijkheden. Wil je praten met een meer informele chatbot? Of net een professionelere versie? Moeten antwoorden lang of kort zijn? Of verkies je eenvoud boven alles? Met die vijf opties heb je volgens Google alvast handige tools om de antwoorden van Bard af te stemmen op je noden.

Digitale ogen

Aangezien de rest van de wereld al enkele maanden met Bard kan spelen, heeft Google ook de tijd gehad om feedback te verwerken. Zo zijn er enkele nieuwe functies beschikbaar die voor meer gebruiksgemak moeten worden. Je kan bijvoorbeeld chats pinnen en hernoemen, zodat je ze eenvoudiger kan terugvinden. Net als ChatGPT is Bard een amateur-programmeur en ook die rol wil Google ondersteunen. Je kan daarom Python-code meteen exporteren naar Replit.

Tot slot krijgt Bard digitale ogen. Je kan per direct afbeeldingen verwerken in je vragen. Via Google Lens kan Bard die dan interpreteren. Deze functionaliteit is op dit moment enkel beschikbaar in het Engels, maar Google wil ze binnenkort ook naar de andere ondersteunde talen uitrollen.

Upgrades

Bard kreeg sinds zijn lancering al verschillende upgrades. Aanvankelijk was de AI gebaseerd op het LaMDA-model, maar in April migreerde Google de bot al naar PaLM. Dat maakte de antwoorden van de bot prompt een stuk uitgebreider.

lees ook

Katholiek Onderwijs Vlaanderen organiseert inspiratiedag (10 oktober) rond AI op school

Het belangrijkste verschil tussen ChatGPT en Bard is de kennis van actuele data die Bard bezit. In dat opzicht is Bard beter vergelijkbaar met Bing Chat van Microsoft, dat op zijn beurt opnieuw een variatie van ChatGPT is.