European Schoolnet organiseert AI-training voor leerkrachten

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Shuttterstock

Vertellen we je groot nieuws door te stellen dat artificiële intelligentie (AI) een groeiende rol speelt in het onderwijs? Net door de toenemende mogelijkheden, rijzen er ook steeds meer vragen over noodzakelijke aanpassingen in de professionele ontwikkelingsactiviteiten van leerkrachten. European Schoolnet organiseert daarom een driedelige webinarreeks rond AI voor docenten aan de lerarenopleiding.

De thematische webinarreeks gaat over de professionele ontwikkeling van leerkrachten in het AI-tijdperk. Deelnemers worden aangespoord om de uitdagingen te verkennen en zichzelf uit te rusten met praktische en werkende AI-ideeën. De reeks bestaat uit drie webinars, verspreid over evenveel weken. Inschrijven kan via het invulformulier onderaan dit artikel.

Kansen, ondersteuning en voorbeelden

European Schoolnet wil met de webinars leerkrachten beter voorbereiden om een leeromgeving met artificiële intelligentie. De Europese organisatie kiest voor drie webinars: navigeren door kansen en uitdagingen, ondersteuning van voorbereiding en uitvoering en voorbeelden uit heel Europa.

  • Webinar 1: woensdag 24 januari om 17 uur – navigeren door kansen en uitdagingen

Dit webinar is bedoeld voor lerarenopleiders en gaat dieper in op de vraag op welke vaardigheden en kennis de lerarenopleiding zich moet richten om leraren te ondersteunen bij het effectief en verantwoord gebruik van AI. Lidija Kralj leidt het webinar en geeft inzichten over hoe docenten kunnen worden uitgerust zodat ze alles hebben wat nodig is om te gedijen in een AI-augmented klaslokaal.

  • Webinar 2: woensdag 31 januari om 16 uur – ondersteuning en uitvoering

Hoe kunnen lerarenopleiders gebruik maken van AI in de lerarenopleiding. Dat is de centrale vraag in het tweede webinar, onder leiding van hoogleraar Mutlu Cukurova. De sessie verkent innovatieve strategieën en praktische inzichten om trainingsprogramma’s te verbeteren. De nieuwste tools en technieken komen ook aan bod.

  • Webinar 3: dinsdag 6 februari om 16 uur – voorbeelden uit heel Europa

In het laatste webinar krijgen de deelnemers schoolvoorbeelden voorgeschoteld uit heel Europa. Ze leren hoe experts en praktijkgebruikers AI hebben geïntegreerd in hun trainingsprogramma’s. Vier sprekers zullen hun best practices delen met de deelnemers.

lees ook

European Schoolnet lanceert project dat AI-effecten in onderwijs bestudeert

Wie interesse heeft in deze webinars kan zich inschrijven via dit formulier van European Schoolnet. Het is perfect mogelijk om één of twee webinars bij te wonen.