‘Code Week is kans voor ICT onderwijs’

- Jeroen Langendam

CodeWeek 4 all - 20202 logo

Er is weinig dat boeiender is dan ICT en programmeren. Het kost alleen moeite om leerlingen daarvan te overtuigen. De EU Code Week biedt kansen, zegt Microsoft.

Van 10-25 oktober vond de EU Code Week plaats. Deze Europese week heeft maar één doel: “programmeren en digitale vaardigheden op een leuke, aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken.”

In het kader van Code Week 2020 werd op 22 oktober een webinar gehouden door het Ministerie van Onderwijs met de titel “Zo werkt een computer. Coding in je klaslokaal”.

Deze workshop, maar ook andere initiatieven laten één ding duidelijk zien: De Europese Code Week is een gouden kans om het belang van ICT-onderwijs duidelijk naar voren te brengen. Ook Microsoft omarmt Code Week.

Code Week past bij grootse ambities met Europa

De Code Week past perfect binnen de ambities van de Europese Unie. In september 2020 publiceerde de Europese Commissie haar Digital Education Action Plan 2021-2027. Hierin benadrukt de Europese Commissie dat het essentieel is om mensen al vanaf jonge leeftijd meer digitale vaardigheden mee te geven. Daarom wil de Europese Commissie onder meer een “European Digital Education Content Framework” opstellen. Verder onderzoekt het of er een Europees platform kan komen voor het uitwisselen van digitale onderwijscontent.

Bedrijven als Microsoft springen hier maar al te graag op in. “Technologie kan ons helpen de grootste uitdagingen van de mensheid aan te gaan – dit potentieel willen we maar al te graag open stellen voor jonge mensen.”

Het software bedrijf doet dit onder meer via de Imagine Junior Cup. Dit is een wedstrijd voor tieners waarin ze ontdekken hoe AI sociale kwesties, culturele verschillen en milieuproblemen kan aanpakken. De softwarereus uit Redmont noemt daarnaast hun programmeerlessen Coding FUNdamentals (op MineCraft), wijst op MakeCode en Micro:Bit en het nieuwe project Expressive Pixels.

‘Opwindende, creatieve en zinvolle carrière’

Een bedrijf kan echter maar tot bepaalde hoogte bijdragen. Uiteindelijk moet het gebeuren in het onderwijs.Daarom is Microsoft fan van de EU Code Week:

“De nieuwe Europese Commissie is er kien op dit decennium het Digitale Decennium van Europa te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet Europa werknemers nieuwe vaardigheden bijbrengen. Nog belangrijker, Europa moet zorgen dat de volgende generatie ICT als een opwindende, creatieve en zinvolle carrière ziet. EU Code Week gaat daarover. Het laat zien wat de kracht van programmeren is en zien hoe dit de wereld van morgen kan vormgeven.