Micro:bit krijgt upgrade met speaker, microfoon en snellere chip

- Cédric Van Loon

De kleine BBC micro:bit computer krijgt vijf jaar na de eerste introductie een welgekomen upgrade. De nieuwe versie heeft een snellere processor aan boord alsook een microfoon en luidspreker. Alle andere functies blijven dezelfde, met een upgrade naar ondersteuning voor Bluetooth 5.1.

Vergelijk de BBC micro:bit niet met een Raspberry Pi. Het kleine printplaatje heeft geen video-uitgang zodat je niet de typische pc-software kan gebruiken. Stroom wordt geleverd via de microUSB-aansluiting, de enige connector op het printplaatje.

bbc micro:bit

Vooraan kan je de nieuwe luidspreker en microfoon zien, alsook sensors zoals een kompas, magnetometer, accelerometer, temperatuursensor en GPIO-pinnen. Tot slot kan je de aan-uitknop hier terugvinden om de BBC micro:bit in te schakelen.

Genoeg aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant van het printplaatje is er ruimte voor 25 leds in een 5×5-matrix. Links en rechts kan je twee knoppen terugvinden met een aanraakgevoelig logo als extra input. Naast het kleine gaatje voor de microfoon vind je tot slot nog een led-indicator terug zodat iedereen weet wanneer je de microfoon gebruikt omwille van privacyredenen.

bbc micro:bit

De aansluitingen onderaan zijn compatibel met banaanstekkers, krokodillenklemmen of andere connectoren. Er zijn drie aansluitingen beschikbaar voor analoge of digitale I/O. De twee andere aansluitingen kan je gebruiken voor een externe voeding (3,3V).

Studenten kunnen de BBC micro:bit programmeren via onder andere Python, C/C++, Scratch en MakeCode. Tot nu toe werden er 5 miljoen toestellen verkocht sinds de lancering van de eerste BBC micro:bit. Afwachten of de tweede versie dat succes kan evenaren of verbeteren.

Wie inspiratie zoekt voor een project in de klas, kan een kijkje nemen op de website van micro:bit.

Tip: Micro:Bit: programmeren op mini-computertje