Micro:Bit: programmeren op mini-computertje
De BBC Micro:Bit is een handig en goedkoop mini-computertje waarmee programmeerlessen, ondanks wat kinderziekten, toegankelijk worden.
Computers zijn niet meer weg te denken uit het leven. Het is daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met computers. Niet alleen om ermee te leren omgaan, maar ook om te begrijpen hoe computers werken.
Micro:Bit is een heel klein programmeerbaar computertje waarmee je tegen lage kosten programmeerlessen of computerlessen kunt geven. Met de Micro:Bit kunnen kinderen games ontwerpen, animaties maken en nog veel meer.
Verschillende editors
Door de Micro:Bit te combineren met Scratch kunnen complexere projecten uitgevoerd worden. Scratch is een op blokken gebaseerd programmeersysteem waarmee kinderen leren programmeren. Ook is er een Python editor en een MakeCode Editor voor het programmeren in JavaScript beschikbaar.
Door de verschillende editors kun je relatief eenvoudigen tussen JavaScript en programmeerblokken. Daardoor kunnen leerlingen langzaam maar zeker ontdekken hoe JavaScript precies werkt.
Kinderen kunnen zien hoe hun project eruit ziet in de editors en deze testen. Wanneer het resultaat naar tevredenheid is, kan de code via een app op de Micro:Bit worden geïnstalleerd. De app is gratis beschikbaar via Google Play of de Apple App Store. Hoewel de makers zeggen dat een Bluetooth verbinding de handigste manier is om code te installeren, wijst de praktijk uit dat dit nogal wat voeten in aarde heeft. Het maken van een bluetooth-verbinding blijkt lastig.
Micro:Bit website
Dankzij de bijbehorende website kunnen leerkrachten inspiratie opdoen voor interessante lessen met verschillende moeilijkheidsgraden.
Micro:Bit is een betaalbare tool om programmeerlessen laagdrempelig te maken. Ondanks de kinderziekten kan deze microchip, die ontworpen is door de BBC, voor het onderwijs erg nuttig blijken.