CodeWeek-webinar over “Coding in je klaslokaal”

- Jeroen Langendam

CodeWeek 4 all - 20202 logo

Meer programmeren in het onderwijs, welke onderwijsprofessional wil dat nou niet? Tijdens Codeweek kun je deelnemen aan het webinar “Zo werkt een computer. Coding in je klaslokaal” om te leren hoe je programmeren in jouw onderwijs kunt integreren.

Programmeren is één van de belangrijkste skills voor de toekomst. Daarom is  de #CodeWeek in het leven geroepen. Deze week (eigenlijk twee weken) is een Europees “burgerinitiatief waarin creativiteit, probleemoplossing en samenwerking worden gestimuleerd door middel van programmeren en andere technische activiteiten.” #CodeWeek wordt gedragen en georganiseerd door vrijwilligers, met ondersteuning van de Europese Commissie.

CodeWeek een international fenomeen

In 2019 deden 4,2 miljoen mensen mee aan CodeWeek. Niet alleen in Europese landen, want er bleken deelnemers uit meer dan 80 landen op de CodeWeek af te komen. In het kader van de EU-programmeerweek kan iedereen meedoen aan activiteiten of er zelf een organiseren. CodeWeek 2020 vindt plaats van 10-25 oktober 2020.

Het ligt volgens de organisatie van CodeWeek voor de hand dat het onderwijs een prominente rol krijgt in het organiseren van activiteiten: “Dankzij de Programmeerweek krijgen alle leerlingen en studenten de mogelijkheid om hun eerste stappen te zetten als digitale makers, omdat scholen en leraren gratis professionele ontwikkelingskansen, lesmateriaal, internationale uitdagingen en uitwisselingsmogelijkheden aangeboden krijgen. “

“Als je leerlingen leren programmeren, krijgen ze de middelen aangereikt om voorop te lopen in een digitaal competente samenleving, een beter begrip van de wereld om hen heen te ontwikkelen en betere kansen te krijgen op succes in hun persoonlijke en professionele leven.”

Webinar voor onderwijsprofessionals

Om dat doel te bereiken moet je wel weten hoe dat moet. Het Ministerie van Onderwijs slaat de handen ineen met European Schoolnet en organiseert op 22 oktober 2020 (van 15:30-17:00) een webinar “Zo werkt een computer. Coding in je klaslokaal”.

Het webinar is gericht op leerkrachten, ICT-coördinatoren en directie van basisonderwijs en 1e graad secundair onderwijs en heeft als doel het belang van computationeel denken helder te krijgen. Ook de link tussen computers en de nieuwe eindtermen wordt belicht. Om één en ander goed toe te passen worden ook tools en resources gedeeld.

Door het webinar aan het einde van #CodeWeek te organiseren krijg je als onderwijsprofessional de middelen in handen om het in de voorgaande weken gecreëerde momentum te blijven benutten. Leerlingen die tijdens #CodeWeek geënthousiasmeerd zijn, willen zich verder ontwikkelen. Ze willen méér leren. Dit webinar geeft je handvatten om hen daarin te begeleiden.

Inschrijven voor het webinar is mogelijk tot 21 oktober, via het inschrijfformulier. Registratie is verplicht, maar deelname is kosteloos.