HP zet in op de klas van de toekomst in Boussu

- Ilene Langen

De klaslokalen van vandaag hebben nood aan vernieuwing en dat heeft HP goed begrepen. In Boussu bouwden ze aan een heruitgevonden klas, zodat leerlingen in een dynamische omgeving op hun eigen tempo kunnen leren.

Om beter in te kunnen spelen op de sterktes van studenten en leerlingen individueel te kunnen begeleiden, zijn nieuwe klaslokalen nodig. HP zet daarom in op de klas van de toekomst in het Institut Technique et Commercial de Boussu.

Vier zones

Op basis van wetenschappelijk onderzoek ging HP met enkele partners aan de slag om het klaslokaal van de toekomst te ontwerpen. Zo besloten ze vier zones te creëren waarin leerlingen kunnen werken aan verschillende pijlers als creativiteit en kritisch denken, maar ook verbondenheid.

klas toekomst HP
Bron: HP

In de denkzone krijgen kinderen de tijd om informatie te verzamelen op hun eigen tempo, maar mogen ze ook ontspannen. In de ontwerpzone staat samenwerken en brainstormen centraal dankzij de modulaire meubels en de aangeboden technologie.

Ontwerpzone HP
Bron: HP

In de derde zone, de creatiezone, krijgen leerlingen de mogelijkheid om hun plannen uit te werken. De focus ligt hier vooral op ontwikkeling. Tot slot kan er in de presentatiezone tijd besteed worden aan communicatie, en ligt de nadruk op grote schermen en hybride toestellen om makkelijk te kunnen noteren.

Bron: HP

Verder denkt HP ook na over luchtzuiverende planten, geluidsisolatie en het securitybeleid in het toekomstige klaslokaal. Bovendien is het volgens het bedrijf belangrijk om leerkrachten voldoende begeleiding te bieden zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van alle nieuwigheden.  

Hybride onderwijs en technologie

Natuurlijk voorziet HP in de tools en toestellen die passen bij de verschillende zones. Belangrijk om te weten is dat ook afstandsonderwijs nodig blijft in de toekomst. Leerlingen moeten namelijk betrokken zijn bij hun eigen leerproces zodat ze flexibel kunnen blijven inspelen op de steeds veranderende samenleving.

Bart Boelen, onderwijstechnoloog aan de UCLL, geeft dan ook aan dat HP’s klaslokaal van de toekomst de zelfregulatie van leerlingen kan ondersteunen én leerkrachten de mogelijkheid biedt om de leerervaringen van leerlingen te optimaliseren.

Wil je graag meer weten over de heruitgevonden klas van HP? Op deze website vind je meer info en kan je de virtuele tour doorheen het klaslokaal volgen. Zo kom je meer te weten over de gebruikte technologie en de keuzes die gemaakt werden in Boussu.   

lees ook

Deze nieuwe Fortis-toestellen van HP zijn klaar voor het onderwijs