Cyber Security Challenge trekt ook online veel deelnemers

- Jeroen Langendam

De zesde Cyber Security Challenge vond dit jaar voor het eerst geheel online plaats. Dat leverde een record aantal deelnemers op.

Cyber Security is van enorm groot belang. Tegelijkertijd is er een nijpend tekort aan cybersecurity specialisten. Volgens een recent rapport is er in de EU een tekort van 291.000 specialisten.

Daarom wordt sinds 2015 elk jaar een Cyber Security Challenge georganiseerd. Deze wedstrijd richt zich op ICT-studenten, die door deelname niet alleen hun skills aanscherpen, maar zich ook in de kijker spelen van werkgevers die het evenement sponsoren, zoals Toreon en NVISO. Ook banken als ING en BNP Paribas en een aantal overheidsdiensten hebben grote interesse in veelbelovend cybersecurity talent.

Uitgestelde editie wordt online editie

Vanwege de corona-pandemie werd de 6e editie van de Cyber Security Challenge uitgesteld tot oktober. Het werd de organisatie echter snel duidelijk dat ook die datum niet haalbaar was. Daarom werd de Cyber Security Challenge dit jaar voor het eerst online gehouden.

Dat besluit bleek goed uit te pakken, want dit jaar deden meer dan 730 studenten van Belgische universiteiten en hogescholen mee. Een record, aldus de organisatie.

Challenge gericht op studenten

Overigens hoef je nog geen cybersecurity specialist te zijn om kans te maken op een podiumplaats. De organisatie: “Challenges zijn ontworpen voor studenten, niet voor security specialisten. Je hoeft dus geen cybersecurity specialist te zijn om deel te kunnen nemen. Een goede kennis van ICT en een stevige dosis motivatie is wat het meeste telt.”

De deelnemende studenten die de opdrachten het beste maken gaan naar huis met mooie prijzen en een ijzersterk cv. Vincent Defrenne van de Cyber Security Challenge Belgium: “Dit gaat van security gelinkte trainingen die goed zullen staan op hun cv naar een reis naar DEFCON in Las Vegas”.

De drie beste teams gaan door naar de European Cyber Security Challenge. Deze wordt volgend jaar gehouden in Praag.